Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johan Jönsson – poesi från skitjobb

Med sin tolfte bok slog poeten Johan Jönsson plötsligt igenom stort i somras och i höstas fick han Aftonbladets litteraturpris för Efter arbetsschema.

– För att man har låg status och dåliga jobb är man inte automatiskt en fin och god människa. Det var en av de saker jag ville skriva om och eftersom jag har en sådan bakgrund själv kan jag säga en sådan sak med större trovärdighet.

Johan Jönsson bor i dag i Stockholm, men är uppvuxen i Sundsvall och en hel del erfarenheter därifrån finns med i hans böcker.

Skitiga jobb och trista miljöer är det gott om i boken, en svart bild av svensk arbetsmarknad. Johan berättar att en av hans favoriter är nobelpristagaren Elfride Jelinek – en av litteraturens mer svartsynta författare.

– I min uppväxt förekom inga böcker, det var verkligen ingen som läste. Så jag har tagit mig till skrivandet helt själv.

Varför sökte du dig till poesin?

– Som ung trodde jag att författare fick mycket pengar och mycket knulla. Så enkelt var det. Men det var ju totalt fel, verkligheten är rakt motsatt, skrattar han.

– Men jag bestämde mig för att skriva. Jag tror det mest avgörande var en intervju på TV med Claude Simon. Jag tycker fortfarande att han är en fantastisk författare.

Johan har skrivit en roman och ett par pjäser, resten är poesi:

– De första är urusla, riktigt dåliga.

Så skrev han den 800 sidor långa diktsamlingen som i en sorts dagboksform med tidsangivelser skildrar skitjobb och de människor som befolkar dem, ofta trasiga och elaka.

Vad sade förlaget när du kom med 800 sidor poesi?

– Inget alls. Jag förmodar att min förläggare fick tala för varan. Men det gick ju vägen, ler han.

– Och jag har inget emot om det blir strid och bråk kring det jag skriver, tvärtom.

Johan är intresserad av jämtarnas reaktioner kring Maths O Sundqvist, där flertalet länsbor som intervjuats i media berömmer bygdens son:

– Finns det ingen klassmässig kritik mot en sådan företagare? Beundrar man den sortens företagande? Är det kanske tidens tecken?