Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johan Olsson är Östersunds vintersportprofil – i år igen

Victoriastipendiet väntar i sommar och ingen blir väl förvånad om det trillar in några fler tunga utmärkelser innan året är slut.

Men det var ändå en tydligt stolt Johan Olsson som tog emot priset som årets vintersportprofil i Östersund.

Annons

– Att få uppskattning på hemmaplan är nästan det största för mig, säger han.

Johan fick priset för andra året i rad – och det var väl nästan givet. Trots att han på scenen hade sällskap av ett 20-tal tunga vintersportnamn så fanns det så klart ingen som kunde matcha hans prestation från VM-femmilen i våras.

– I och med att jag fick priset i fjol så anade jag väl att jag låg bra till i år också, när det nu gick så bra på VM, säger Johan.

• Och nu satsar du på hat trick nästa år?

– Ja, man får hoppas på det, säger Johan med ett skratt.

Och chansen finns förstås ... men då gäller det att han kan hålla sin digra skadejournal i hyfsat schack.

– Ja, för mig gäller det att träna på ett sätt som gör att jag undviker skador i största möjliga mån, så att jag kan trampa gasen i botten och köra järnet i höst.

– Så på det sättet är det här en ganska skön period. Jag känner ingen stress, kan ha långsiktig planering för att bli hel. Har jag ont någonstans är det inte hela världen, jag har tid på sig.

– Under vintern handlar det mer om att släcka bränder ... som under VM då jag hade så ont i ljumskarna att allt bara handlade om att behandla de, säger Olsson.

# Vilka problem dras du med just nu?

– Ja, det är ljumskarna nu också. Mycket hänger på att jag hade en hälseneskada i fjol sommar. Några centimeter av hälsenan hade spruckit, det gjorde att jag blev svagare i alla små musklerna i höften och då kom ljumskproblemen.

Men den nack/rygg-skada som hindrade honom i höstas är i ett kontrollerbart skick och själva hälseneproblemet är läkt.

Totalt sett kan han träna på de bitar han anser är viktigast:

– Och det är att vara inne på vintersportcentrum och damma på på bandet, köra styrkepassen på gymmet och att kunna åka rullskidor. Sen skulle det så klart vara kul att kunna springa mer, men just nu kan jag inte det.

# Så det blir mycket träning på hemmaplan i sommar?

– Det blir en del annat också. Efter midsommar väntar ett landslagsläger och sen kommer jag att vara på Höga kusten i hela juli, berättar Olsson.

Sedan tidigare har Olsson deklarerat att han kan vara på väg att avsluta sin karriär. Och det gäller fortfarande:

– Jo men så är det, jag är 33 år, nu tar jag det år för år. Jag har inte fullt ut bestämt mig om 2015, om det blir VM i Falun eller långlopp eller om det inte blir någonting ... jag kanske startar ett eget företag och gör något helt nytt.

– När man inte kan träna helt smärtfritt, när det hela tiden tillkommer nya skador blir det jobbigt att köra år ut och år in, säger Olsson samtidigt som en supporter kliver fram för att få en autograf.

– Du är min idol, du är värd alla guldbragdmedaljer, säger Anna-Greta Wikström från Hammarstrand.

– Jag sa hej till Anders Södergren här och han var ju också duktig, men du var ju enastående ... och att han schweizaren föll i den där kurvan och sen körde du i ensamt majestät. Det var en fröjd att se, säger Anna-Greta.

Sen fattade den 90-åriga sportfantasten från Hammarstrand sina stavar och klippte slakmotan upp från Jamtliscenen i en imponerande fart.

Det var en fröjd att se.