Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johannes från Strömsund är bioaktuell i hyllade filmen ”Turist”

Under fredagskvällen invigs Bio Reginas nya lokaler på Prästgatan i Östersund. Öppningsfilmer är ”Mimi & Grigris” från Tchad samt prisade svenska långfilmen ”Turist” av Ruben Östlund – en film med flera länskopplingar. En är skådespelaren Johannes Bah Kuhnke.

”Turist”, som till stor del är inspelad på hotellet Copperhill i Åre, är producerad av Frösösonen Erik Hemmendorff och den manliga huvudrollen spelas av Johannes Bah Kuhnke från Strömsund.

Filmens handling kretsar kring en familj på skidsemester i Alperna. När de sitter på en uteservering sprängs en lavin som med full kraft har sin riktning mot verandan. Lugnet förvandlas till kaos när lavinen inte verkar stanna. De uppskrämda restauranggästerna tar till flykten, däribland Johannes karaktär – pappan Tomas – som tar sina handskar och mobiltelefon och flyr. Bakom sig lämnar han sina två barn och sin fru.

Tomas instinktiva beteende sätter ögonblickligen djupa spår i relationen.

Regissören Ruben Östlund hänvisade under inspelningen i Åre till undersökningar som visar att det oftast är män som överlever fartygskatastrofer. Han gav exempel som Titanic, Estonia och det aktuella fallet med ”Kapten ynkrygg” som övergav sitt skepp utanför Italiens kust. Med ”Turist” vill Östlund syna mansrollen och kanske främst genom filmens porträtt av pappa Tomas har man lyckats väcka debatt som märkts i bland annat Dagens Nyheter.

Östlund berättade även att Johannes Bah Kuhnke fick rollen som filmens pappa Tomas för att han vågar spela svag utan att skoja bort det.

Grattis Johannes till mottagandet – recensioner och priser visar att det verkligen verkar vara något speciellt som ni åstadkommit med ”Turist”.

– Tack, det är helt otroligt. Ruben hade höga mål tidigt, och sa från början att vi skulle till Cannes med filmen. Det är kul att jobba med en som spänner bågen, säger Johannes Bah Kuhnke.

Under hela maj månad förra året var filmteamet på plats i Åre för att spela in filmens inomhusscener.

– Det var långa dagar, med många långa tagningar, säger Johannes.

Du är själv uppvuxen i Strömsund, mitt i det norrländska inlandet – trakter som ju genom filmer som ”Jägarna” stämplats med en stereotyp mansbild och machokultur.

– ”Jägarna” var ju extremt stereotyp, och jag kände inte alls igen mig i den. Det är klart att det finns en machokultur i Norrland som även finns här i Stockholm där jag bor nu. Jag känner många ”mjukisar” i Norrland med.

Vad hade du själv för manliga förebilder under uppväxten?

– Min pappa gick bort när jag var fem år, så jag är fostrad av kvinnor – min mamma och min syster. Det har nog påverkat vem jag är i dag och min uppfattning av mig själv. Det var alltid högt i tak och tolerant. Mamma, som var gymnasielärarinna, träffade så småningom Yngve, som var barnboksbibliotekarie och väldigt beläst. Varken han eller mamma utgick någon gång från det enkla, utan drog alltid diskussionerna ett varv till.

Hur har det sett ut med könsfördelningen bland dina vänner?

– Under en period hade jag väldigt mycket tjejkompisar, men det är jämnare nu.

Inspelningen i Åre ägde rum i hotellet Copperhill, som teamet hade för sig själva. I och med det var umgänget begränsat och effekten blev att Johannes fick dras med Tomas under långa perioder.

– Jag hade jämt hans kläder på mig och levde med honom dygnet runt. Många känslor som man kämpar emot skulle jag plocka fram. Det är en lyx att så helt och fullt få gå in i ett rollarbete. De nya skådespelarna som kom in tillfälligt upplevde vi andra som en frisk fläkt, och man greppade verkligen tag i dem. Medan de i sin tur menade att det var väldigt ångestfyllt på hotellet.

Redan tre månader innan inspelningsstart började Johannes och hans motskådespelerska Lisa Loven Kongsli, som spelar filmens mamma Ebba, att arbeta med sina respektive karaktärer.

– Ja, vi skypade en timme varje dag, men var lediga på helgerna.

Hur har filmen påverkat dig själv?

– Många ”tuffa” killar som sett filmen har sagt att de känner igen sig och menar att jag i Tomas spelat fram sidor som de själva har, men inte vill veta av. Filmen har påverkat mig på det sättet att jag har fått en ökad insikt om att det inte finns några självklara svar – som till exempel hur man reagerar i vissa situationer.

Förändras din framtid som skådespelare i och med rollen och filmens succéartade mottagande?

– Ja, jag hoppas det, det var så kul att filma och det här är min första stora roll. Jag trodde att ”film-tåget” hade gått för min del och att jag skulle bli kvar vid teatern. Det kommer jag att bli – men jag hoppas att få filma också.

Vilka förfrågningar har du fått?

– Direkt efter Cannes-festivalen blev jag erbjuden en huvudroll i en tysk långfilm, men var tvungen att tacka nej eftersom jag repeterade för teatern då.

Intresset för Johannes som filmskådespelare har väckts även här hemma:

– Jag har gjort ett par provfilmningar här i Sverige, men det är än så länge hemligt till vad.

”Turist” har sålts till över 40 länder och i och med deltagande på filmfestivaler i Serbien och Kroatien kunde Johannes inte spendera sommaren i stugan i Jämtland med familjen.

– Jag hoppas att vi kan åka upp i höst, säger han.

------------

”Turist” premiärvisas under Bio Reginas premiäröppning fredag 22 augusti klockan 20.30 samt 22.30. Sedan fortsättningsvis klockan 19.00 varje kväll.