Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

John Nilsson

John Nilsson, Bäcken, har lämnat oss, 82 år gammal.

Hans närmaste är hustrun Alice, sönerna Rickard och Gerhard med familjer samt dotterdottern Vilja.

John Nilsson föddes och växte upp på en gammal släktgård i Bäcken tillsammans med sina föräldrar, en farbror och två äldre bröder. Den äldsta brodern dog redan som 14-åring. John blev sin fädernesgård och hembygd trogen under hela sitt liv.

John var tidigt delaktig i sysslorna med jordbruket på gården, samt arbetet i skogen. Han brukade berätta om när han som pojke under somrarna fick följa med för att driva och hålla ihop korna när de skulle gå de många milen till fäbodarna och efter sommarveckorna hem igen. Det kunde ibland vara både tröttsamt och besvärligt.

Under 1956–1957 fick han möjlighet att studera på Torsta lantmannaskola i Ås, något som han upplevde som mycket lärorikt. De kunskaperna fick han stor användning för då han och äldre brodern Simon köpte gården 1958 av föräldrarna Karin och Nils Olovsson. Samtidigt med jordbruksarbetet på gården arbetade John även under 20 år på Lantmanna i Änge.

Han gifte sig 1966 med Alice och familjen utökades med tre barn.

John var allmänbildad och höll reda på det som hände uti världen och var mycket intresserad av att se och lyssna på sportnyheter. Dottern Anna-Karin tävlade under några år inom längdskidåkningen. Alice och John följde dottern med glädje många gånger på dessa tävlingar.

Sonen Gerhard övertog så småningom jordbruket. John fick med intresse följa hur det allt mer moderniserades, utökades och byggdes ut. Han tyckte också att det var roligt att få åka iväg och se på när sonen Rickard körde skördare på någon skogsavverkning i närheten.

År 1999 anordnades en resa till Amerika med Alsenringen. John och Alice var med på denna treveckors tur i svenskbygderna mellan Chicago och Minneapolis. Johns farfars bror Gunnar hade som emigrant i slutet av 1800-talet bland annat grävt krondiken för hand i trakterna utanför Minneapolis. Gunnar hade skrivit om detta i brev som sändes till hemmet i Bäcken. John blickade ut över de stora majsfälten han såg där och nämnde om släktingen som varit och arbetat där för 100 år sedan.

År 2006 kom sorgen in i familjen när dottern Anna-Karin, bosatt i Stockholm, dog endast 36 år gammal. Hennes lilla dotter Vilja var då bara 3 år gammal. Vilja kommer ofta och hälsar på i Bäcken. John var mycket stolt över henne och de övriga tre små barnbarnen.

Om John kan sägas att han var en ärlig, rak, rättskaffens och pålitlig person. Han höll hela livet fast vid sina grundläggande värderingar.

John lämnar ett stort tomrum efter sig och är saknad, men vi är tacksamma för alla fina minnen och minns honom med värme.

Alice
Rickard och Gerhard