Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johnny Wiktorsson bjuder på musik i vardagsrummet

Idén fick han från ett tidningsreportage. Huset köpte han 2007. Nu ska disponentvillan i Hammerdal fyllas med musik och människor när Johnny Wiktorsson öppnar upp för underhållning i salongerna.
– Det blir en speciell närhet för både artist och publik, säger han.

Johnny Wiktorsson börjar prata om sin nya idé redan då vi möts på trappan utanför hans hus i Hammerdal. Den så kallade disponentvillan, en stor vitputsad kåk på Hantverkargatan.

– Jag läste ett tidningsreportage om att det var inne att arrangera spelningar hemma hos folk i Stockholm och Göteborg. Och jag tänkte att det kan jag göra här, säger han ivrigt och visar oss in i huset.

Uppe på andra våningen gläntar han på en dörr och berättar om köksplanerna. Förhoppningen på sikt är att kombinera musiken med hans andra stora intresse i livet – mat.

– Jag har ju varit krögare under stora delar av livet.

Han tar oss vidare in till det vardagsrum han har förvandlat till konsertlokal. Eller "salongen" som han själv benämner det. Det är kompakt och ombonat med tavlor på väggarna, kandelabrar och hängande taklampor.

– Välkommen till Wiktorsson salonger, säger han och slår ut med armarna.

Han berättar om invigningen som ägde rum här på Fars dag, söndagen 8 november. Kommunalråd Göran Bergström klippte band och höll ett känslosamt tal om vikten av mötesplatser. Folk spisade tårta och sju sorters hembakade kakor. 40 personer var på plats.

– Det finns plats för 54, men 40 personer var nog alldeles lagom, säger Johnny Wiktorsson.

Underhållningen skötte han själv tillsammans med vänner. Torbjörn Edlund sjöng helt nyskrivet material och Johnnys farbor Stig Wiktorsson gick loss på dragspelet. Det bjöds också på ett hejdundrande boogiewoogie-jam där Johnny och pianisten Robert Sadura, från grannbyn Sikås, lät fingrarna springa ikapp över tangenterna.

Redan 21 november är det dags att bjuda in till spelning igen. Då under titeln "afternoonblues". Målsättningen för framtiden är tydlig och klar. En till två spelningar i månaden hoppas Johnny få till och då gärna några med rikskända artister på plats i vardagsrummet.

– Jag har lagt ut en del krokar. För vissa är gaget inte avgörande. Det här upplägget ger en närhet med publiken och en speciell stämning. Det kan också locka. Jag försöker så klart hitta en födkrok genom det här. Men främst gör jag det för publiken. Jag vill skapa något nytt som är roligt.