Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jomar Blekkan show

Det blev som många gång förr i travets landsdelskamp för kallblod på långfredagen: Jomar Blekkan show. Bakom Nordlirappen var han helt överlägsen sista biten och tog hem löpningen för nionde gången.

– Det är kul att slå svenskarna, skrattade Jomar när vi träffade honom efteråt, i full färd med att packa in både hederstäcke och lagerkrans i sin hästbuss.

Tröndern från Trondheim har travet i blodet. Sin första landsdelskamp vann han redan 1975 med Reitlisa och sen har det blivit åtta segrar till.

Bäst minns han triumfen år 2000 bakom Bork Rigel:

– En undantagshäst, det bästa kallblod jag har kört, konstaterar han.

Men det är fler med efternamnet Blekkan som skördat lagrar i det här klassiska loppet som kördes första gången 1939. Pappa Olaf vann med Glitnora 1957 och sen tog farbror L J Blekkan sju triumfer, varav sex med fenomenet Lapp Lars. Det här var på 1960- och 70-talet.

– Jag var med och tränade Lapp Lars men hade inte åldern inne för att köra, så onkeln min, (farbrodern), fick sköta tömmarna i loppen.

Årets landsdelskamp blev till slut en lätt match för Nordlirappen som länge bidade sin tid snäppet bakom svenske Krusen som stod för den mesta farthållningen. och fort gick det, eller 1,24 första varvet med Prins Tom i spets och på slutrundan därefter med Krusen i ledning.

Vid ingången till sista sväng tackade dock Nordlirappen och Jomar Blekkan för sig, länsade bara undan och vann på ypperliga tiden 1,24,0/2160 voltstart. Krusen tapper tvåa efter ett bitvis tufft lopp där han tillsammans med Mikael von Krusenstierna fått stå för farthållningen – Krusen är ju mer stark än speedig.

Utbytet med Tröndelag blev för övrigt denna gång en helt igenom blå-vit-röd Norgehistoria. Nationalsången "Ja vi elsker" gick i repris efter repris vid prisutdelningarna.

Juliano Rags, Noralf Braekkan, satte nytt banrekord med 1,13,2 över medeldistans och voltstart i varmblodens uppgörelse och bara krossade sina motståndare.

I dammatchen vann On The Ball, Ragnhild Björnbeth, efter en mäktig slutspurt där favoriten och hemmahoppet Master Ho fick ge sig.

Montéloppet gick i Norge tecken det med men jättefavoriten Roux The Day torskade mot Sylvia Azore, som vann till 18 gånger insatsen.

Här grundlades också en fin V5-utdelning där 28 vinnare fick vardera lite drygt 7 500 kronor, trots att omgångens stora singelstreck Juliano Rags infriade förväntningarna.

Publiken trivdes i solskenet, banan var snabb och det doftade vår runt Östersunds travoval som bjöd på fina tävlingar.