Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jon Henrik jojkar in i Talang Sverige

En 26-åring från Mittådalen finns med när TV3 drar i gång Talang Sverige.

– Musik, och framförallt den samiska jojken, betyder mycket för mig, säger Jon Henrik Fjellgren.
Lyssna på hans jojk i youtube-klippet ovan

Programmet Talang har flyttat från TV4 till TV3 och säsongstarten blir måndag 24 februari då första avsnittet sänds. Den nya jurypanelen utgörs av Robert Aschberg, Shirley Clamp, Carolina Gynning och Tobias Karlsson.

Jon Henrik Fjellgren tillhör den skara som vill gå vidare med sin talang. De första inspelningarna och uttagningarna har redan ägt rum och det är en hemlighetsfull kille vi träffar hemma i Mittådalen.

– Vi får inte säga någonting, men naturligtvis hoppas jag att gå vidare, säger Jon Henrik Fjellgren.

Han är 26 år och kommer ursprungligen från Colombia.

– Jag har hört berättat sedan liten att jag kom från en liten indianstam, men det vet jag egentligen ingenting om. Jag kom till Sverige tidigt där jag vart adopterad av en samefamilj och har därefter vuxit upp i Mittådalsfjällen.

Han har sedan liten pojke har jag hjälpt min far aktivt med renskötseln och så fort Jon Henrik slutade skolan har han arbetat aktivt som renskötare.

Han tycker att jojken är unik på så sätt att musiken öppnar människor på ett speciellt sätt.

– Jag hittade musiken på dagis i Funäsdalen där jag fann ett litet keyboard som mitt första instrument. Jag lärde mig spela själv på gehör. Den samiska musiken, så kallad jojken kom av sig själv till mig.

Jon Henrik började skapa sin egen samiska musik. Gav ut första CD som 16 åring, kallad Onne vielle/Lille bror.

– Namnet valde jag för att jag var yngst i familjen och har två stora systrar. Jag var runt 14 år då jag visade min musik offentligt för publik.

Talang Sverige har premiär måndag 24 februari klockan 20.00