Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jon Henriks mål: Att samisk musik spelas på Rix-FM

En samisk sångare fick publikens stöd och vann tävlingen Talang. Tv-programmet Sápmi Sessions är efter en andra säsong hyllat till skyarna. Håller jojken på att bli folklig?
Vi har mött tre samiska sångare verksamma i Jämtlands län.

Jon Henrik Fjällgren slog ned som en bomb i TV3:s talangtävling i våras. Med en jojk om bästa kompisen, Daniel, som gick bort för fyra år sedan rörde han både publik och jury till tårar. I dag är han hyllad vinnare av tävlingen, klippet med ”Daniels jojk” har visats nära 2 miljoner gånger på Youtube och i maj släppte han albumet "Goeksegh” som betyder norrsken på sydsamiska.

• När upptäckte du musiken och jojken?

– Musik har jag hållit på med sedan jag gick på dagis. Men jojken upptäckte jag först som 12–13 åring. Eller upptäckte kanske är fel ord, jag fick känn på den. Min syster hade ett gammalt kasettband som hon spelade så att huset skakade. Då blev jag berörd och kände att det fanns något i jojken för mig.

• Många blir väldigt berörda av din jojk. Vad är det i din sång som framkallar så starka känslor tror du?

– Jojken är hjärtats språk. Man spelar på sitt hjärtas strängar. Och varje sträng är kopplad till en viss stämning som sorg eller glädje. När man spelar på dessa trådar blir människan berörd.

• Hur skulle du beskriva din skiva?

– Jag jojkar mer om händelser än om föremål. Händelser som påverkar mig på ett starkt sätt bli jag inspirerad av. Skivan består av jojkar som jag haft på lager hemma. Jag har tänkt göra en platta tidigare men inte haft tid och ork. Det är ett väldigt känslosamt arbete, man lägger ner hela sin själ i det och vill att allt ska bli perfekt.

• Är jojken på väg att bli folklig nu tror du?

– Jag hoppas det. Det finns så många duktiga samiska musiker som borde höras mer. Att jag vann tävlingen visar att det finns ett intresse. När samisk musik spelas på Rix-FM, då har jag nått mitt mål.

---

Jon Henrik Fjällgren

Ålder: 27 år

Bor: Mittådalen.

Gör: Renskötare och musiker. Vann nyligen TV3:s tävling "Talang" och släppte kort efter albumet ”Goeksegh” som betyder norrsken på sydsamiska.

Musik jag lyssnar på:

– Allt förutom Black Metal. Mest lyssnar jag på klassisk, filmisk, meditativ och schamanistisk musik, men även en del hip-hop.

Vill hinna med i sommar:

– Att vara med min hund och tillbringa tid på fjället med renarna. Det saknar jag nu när det är fullt upp med skiva och alla spelningar.

Spelningar i länet under sommaren:

Torsdag 31 juli på Storsjöyran i Östersund.