Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonas affärsidé: musik som är förlicensierad

Han var med om att bli stämd på nästan 10 miljoner kronor. Nu har han startat ett eget företag som ska hjälpa folk slippa sådana stämningar. Jonas Hagström är mannen bakom Action Media Music.

Annons

Det är en liten stund kvar innan Jonas Hagström ska ha sitt seminarium. Medan han väntar på att det blir dags har han en drop-in verkstad dit lokala låtskrivare kan komma och prata om musik och möjligheter.

Jonas Hagström driver sedan tre år tillbaka företaget Action Media Music. Företaget går ut på att erbjuda medieproducenter förlicensierad musik till sina produkter.

– Så fort du ska göra musik publik måste du ha tillstånd att göra det från upphovsmannen, förklarar han.

Om man till exempel vill spela musik i en butik måste man först ha tillstånd till det. Sådana tillstånd kan vara både tidskrävande och krångliga att få. Så Jonas Hagström har på sin hemsida skapat en slags bank där det går att välja mellan cirka 7 000 låtar.

– Det är ungefär som en bildbank, fast med musik. Du kan söka på genres eller känslor, precis som när du köper bilder från en bildbyrå. Förutom att det här är med musik.

Efter tre år har han cirka 500 artister från hela världen anslutna till sin sida. Varje vecka får han in 10–20 ansökningar. Han lyssnar igenom allt, godkänner det och skriver sedan avtal. När han sedan får förfrågan från en kund om en viss musik är avtalen redan skrivna och klara. Lätt som en plätt.

Idén till Action Media Music fick Jonas Hagström för snart sex år sedan. Då jobbade han som professionell snowboardåkare och var med i ett stort filmprojekt. Producenterna behövde hjälp med filmmusik och frågade Jonas, som även är musiker. Jonas Hagström tog kontakt med Burning Herat Records, de hittade rätt musik och ett avtal skrevs. Snowboardfilmen släpptes i 200 000 exemplar och efter en tid blev de bakom filmen stämda på en miljon euro.

Till slut löste det sig, de hade rättigheter till att spela musiken och inga miljoner kronor behövde betalas ut. Men det blev en väckarklocka för Jonas Hagström.

– Det här med musiklicensering är viktigt och man måste göra det rätt och lagligt.

Till den öppna verkstaden har Jay Golton kommit. Han kommer ursprungligen från London men flyttade till Föllinge för snart tre år sedan efter att ha träffat en svensk tjej.

Jay Golton skriver låtar, producerar film och jobbar med i stort sett allt inom multimedia. Han håller precis på att bygga upp sin verksamhet i Sverige och har blivit tipsad om Jonas Hagström hos Filmpool Jämtland.

– Det är alltid bra att lyssna på vad andra kan göra, säger han.

Eftersom Jay Golton både skapar musik och ibland behöver musik till sina produktioner, har han hittat helt rätt när han kom till Jonas Hagströms verkstad.

– It’s the perfect match.