Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas Andersson

/

Den 24 april 2010 lämnade vår älskade Jonas Andersson oss i stor sorg och saknad.

Annons

Han föddes i Mittådalen en januaridag 1990, och som det första barnet i byn lämnade han ingen oberörd. I Funäsdalens skola tillbringade han sina första år, men hans hjärta fanns i fjällen. På skotern och på crossen bland renarna kände han sig hel. Jonas passion för föräldrarnas renskötselföretag kunde han inte dölja, och hans naturbegåvning för yrket var inget man kunde missa. Jonas var inte någon stjärna på varken crossen eller skotern, och många gånger kom han hem sist, med blåmärken över hela kroppen och lera upp till öronen.

När det var dags att välja gymnasium sökte han sig till Falun där han började på estetiska linjen med inriktning teater. I Falun kunde Jonas vara precis den han var, och han fann vänner som älskade honom just därför. Trots att han trivdes som fisken i vattnet, lockade fjällen och efter studenten flyttade han tillbaka till Mittådalen för att hjälpa sina föräldrar med renarna.

Hans sista år var fyllt av jobb i renskogen, men trots detta tog han sig tid att åka på alla samiska evenemang som anordnades och detta resulterade i vänner över hela norden. Jonas satt även med i styrelsen i Saminourra, det samiska ungdomsförbundet, där han livade upp och ständigt kom med nya idéer.

Jonas hade alltid en kram till övers, och han fick alla omkring sig att känna sig speciell och älskad. Han sörjs av alla som någonsin har träffat honom men vi minns honom med glädje och är glada för den tid vi fick med denna underbart vackra människa.

Familjen genom Angelica Renhuvud

Annons