Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonas-Evert Jonasson

Vår käre pappa har avlidit i en ålder av 88 år. Han föddes 1925 på gården Klemmes i Älvros som äldst av tolv syskon.

Som fjortonåring började han arbeta som bodknodd hos sin farbror Olof på Jonassons affär i Älvros. Tidigt blev han medlem i IOGT-logen Älvrosen.

När han var 18 år började han handelsutbildning i Kristinehamn. Efter slutförd utbildning och militärtjänstgöring på A4 i Östersund fick han anställning på Svegs landskommun. Efter några år erbjöds han arbete på Jämtlands folkbank där han stannade under resten av sitt yrkesverksamma liv, under större delen av tiden som chef för bankkontoren i Härjedalen.

Pappa och vår mamma Lisa träffades i slutet av 1940-talet, de gifte sig nyårsdagen 1951 och fick så småningom tre döttrar. Efter mammas bortgång 1978 träffade pappa Nora, som han gifte sig med 1981. Pappa blev änkling ytterligare en gång när Nora gick bort 2009. Han var morfar till sju barnbarn.

Pappa hade ett stort engagemang i idrott och följde med stort intresse all sport på tv och i tidningar. I unga år spelade han fotboll i Älvros IK och efter den aktiva tiden som fotbollsspelare började han som fotbollsdomare. Vi minns alla gånger vi fick följa med pappa när han dömde matcher på olika platser i länet. Han var även under många år styrelseledamot i Härjedalens fotbollförbund och under en period lagledare för landskapslaget i Härjedalen.

När vi var små var han en rolig och uppskattad lekpappa. Med stort tålamod lärde han oss olika saker som vi har nytta och glädje av än i dag. Bland annat fick vi i tidig ålder lära oss åka slalom då familjen ofta åkte till fjällen.

Genom sin kunskap, sitt engagemang och ett förtroendeingivande sätt fick han många olika uppdrag, bland annat som styrelseledamot i olika föreningar, ordförande i kyrkorådet, revisor i kommunen och i olika företag. Han anlitades ofta till hjälp med deklarationer, bouppteckningar och andra liknande ärenden av folk i bygden. Annat som han sysslade med på fritiden var till exempel körsång i kyrkokören, skådespel i hembygdsföreningens krönikespel. Han tyckte om att vara ute i skogen, var en flitig bärplockare och försåg oss döttrar med bär av olika sorter. Pappa hjälpte också till med tunga jobb som trädfällning och vedhuggning.

Hans bortgång kom plötsligt för oss i familjen. Han fick sluta sitt liv när han var i full aktivitet och med alla sinnen i behåll. Pappa var en storsint, ödmjuk och social människa som uppskattade samröre med andra människor och deltog gärna i olika arrangemang som ordnades. Pappa var mycket släktkär och hade stor kunskap om släkt och folk i bygden och var sin hembygd trogen i hela sitt liv.

Vi saknar vår pappa. Vila i frid!

Monika, Agneta och Dagny med familjer