Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonas Jonsson

Jonas Jonsson, Skärvången, har lämnat oss, 80 år gammal. Hans närmaste är hustrun Gudrun, barnen Håkan och Gun-Marie samt barnbarnen Henrik, Niklas, Sara och Clara.

Jonas Jonsson föddes och växte upp på en bondgård i Skärvången tillsammans med sina föräldrar, en äldre syster samt sin farmor, och blev sin hembygd trogen under hela sitt liv. Han var tidigt delaktig i sysslorna på gården och fick även hjälpa sin pappa i skogen. Redan som liten hade han ett brinnande läsintresse och slukade alla böcker som fanns i skolans bibliotek. Under tidigt 1950-tal fick han möjlighet att studera på Torsta lantbruksskola, något han upplevde som mycket värdefullt och lärorikt.

De kunskaperna fick han stor användning av då han 1954 gifte sig med Gudrun, från granngården, och tio år senare tog de över hennes hemgård med jord- och skogsbruk.

Jonas var en mångsidig och engagerad man. Förutom arbetet på gården var han under många år ordförande i IOGT-logen Fjällets banér i Skärvången, och var engagerad i allt som rörde byn, till exempel föreningshuset och kapellet. Han arbetade också politiskt i Krokoms kommun i bland annat kommunfullmäktige och skolstyrelsen, och som styrelsemedlem i gamla Föreningsbanken i Föllinge. Utöver dessa uppdrag anlitades han för att hjälpa till med deklarationer och bouppteckningar.

Bäst trivdes dock Jonas hemma på gården i kretsen av sin familj och när han fick vara ute i skog och mark. Han var en hängiven älgjägare och under många år ledare för jaktlaget, och tyckte även om att jaga hare och lägga nät i tjärnen vid de gamla fäbodarna. De husdjur som funnits i familjen genom åren blev med stor ömhet omhuldade av Jonas. Han var en fenomenal hjortronplockare och vi var många som hade svårt att hänga med i svängarna ute på hjortronmyrarna. Andra intressen var som tidigare nämnts litteratur, att lösa korsord och han var även en duktig snickare.

Jonas var mycket allmänbildad och höll reda på allt som hände i världen och han var en klok person som man gärna bad om goda råd. Han var en god lyssnare och samtidigt en väldigt ärlig, rak, rättskaffens och pålitlig person. En sann humanist med stort samhällsengagemang som värnade om människors lika värde och han sade sällan ett ont ord om någon. Han höll hela livet fast vid sina grundläggande värderingar och var en stor förebild för oss alla.

Trots en sviktande hälsa de sista åren fortsatte Jonas att vara aktiv och engagerad så mycket han förmådde.

Jonas lämnar ett stort tomrum efter sig och är oändligt saknad men vi är tacksamma för alla fina minnen och minns honom med stor värme.

Nu har han kämpat färdigt min fina, godhjärtade pappa.

Han såg så fridfull ut som om han lagt sig för att vila en stund, som han brukar.

Men handen var kall, den som alltid brukade vara så varm.

Jag ville inte lämna honom utan stå kvar med hans hand i min, ville värma honom.

Han var alltid så klok. Vem ska jag nu fråga när jag behöver goda råd?

Han har det bra nu. Nu är det vi som är kvar som lider och får kämpa vidare.

Han kommer alltid att finnas i mitt hjärta. Älskade pappa!