Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jönsson: ”Där uppe är jag alltid före Petter”

Ända sedan Vancouver 2010 har Emil Jönsson blickat mot nästa OS.

Skaffat specialboende, gnuggat detaljer, medvetet gått ned i muskelmassa, försökt hitta rätt i tankebanorna.

Därför förvånar hans till synes avslappnade uppladdning i vinter – att bygga hus och knappt tävla något alls.

– Vi får väl se om det blir så bra så att vi ska börja bygga hus varje OS-säsong, säger Emil Jönsson och skrattar.

Den här dagen, precis innan avfärd mot skidlandslagets höghöjdsläger, har Emil Jönsson fullt upp. SMS:en vittnar om en lätt stress:

"Hinner inte hem, kan ni komma ut på Frösön i stället?"

"Kan vi träffas inne i stan om 20 minuter?"

"Blev utkallad till bygget av vår byggledare, kan vi ta det där ändå? Shit vad jag krånglar..."

Bygget i fråga är en villa ute på Frösön, med storslagen utsikt över Storsjön och med skidskytteparet Helena och David Ekholm som grannar.

I höst och vinter har projektet tagit fart på riktigt. Mitt under en OS-säsong där Emil Jönsson, 28, bör stå på den fysiska toppen av sin karriär.

Distraherande? Tvärt emot, menar Emil Jönsson.

– Om allt bara handlar om skidor och idrott blir man så nördig. Det är väldigt skönt att ha något vid sidan av, säger Emil och pekar upp mot huset han bygger tillsammans med sambon Anna Haag.

– Både jag och Anna mår bra av att kunna diskutera vilka köksmaskiner vi ska ha i stället för att gå och fundera på prestationer hela tiden. OS blir lätt så stort annars. Vi får väl se om det blir så bra så att vi ska börja bygga hus varje OS-säsong, säger Emil Jönsson och skrattar.

2010 kom Emil Jönsson till OS i Vancouver som storfavorit. Orutinerad i mästerskapssammanhang men med flera nytagna världscupsegrar i bagaget – Emil fick det svenska folkets guldförväntningar på axlarna.

Äventyret tog slut i semifinalen, bakom Petter Northug och Ola Vigen Hattestad.

– Ja, jag blev sjua i individuella sprinten och låg dyngsjuk i en vecka efteråt. Samtidigt kom Anna dit utan att vara favorit och tog två medaljer. Väldigt mycket kan hända, säger Emil Jönsson.

I år är förutsättningarna helt annorlunda och betydligt färre vågar hålla Jönsson som ett stort OS-hopp.

Efter en sommarträning han beskriver som sin bästa någonsin, började problemen.

Ett efterhängset virus gjorde att Emil missade en månads träning. Hela planen för säsongen fick snabbt ritas om.

– Tur att jag fick ett sådant här skitår när det är OS-år, säger han utan att vara minsta ironisk.

Tur?

– Jo, men när det är världscupsäsong så ska det vara bra direkt i Kuusamo och sedan bra hela tiden. Nu kan jag välja att ta bort en massa lopp, som man kanske inte hade vågat annars, utan att känna stress.

– Gör jag bara ett bra OS kommer ändå alla att minnas det här som en fantastisk säsong, säger Emil Jönsson och skrattar.

På grund av skador och sjukdomar har han medverkat i blott två individuella världscupsprinter i vinter, Davos och Asiago, samt teamsprinten i Nove Mesto.

Trots det är Emil Jönsson övertygad om att formen sitter där.

– Det är förstås inte optimalt att ha en så dålig ingång på säsongen, men nu är jag på den nivå jag vill vara. På SM kände jag det.

Hur känns det då?

– Man vill komma in i ett läge där allt känns som slow motion. Alltså ... det här är luddigt och ganska skumt att förklara, men det går fort samtidigt som du känner att du har full koll på allt som händer. I början av säsongen går allt fort och det känns skakigt, men nu börjar jag komma in i det där läget. Där jag har kontroll.

– Och det där blir två olika mentala lägen. Vid Bruksvallarna var jag inte i form och om någon hade frågat om jag längtade till OS hade jag nog svarat nej. Men om någon frågar nu? Så in i helvete, jag vill bara åka. Jag vill åka i morgon.

Inför Sotji har han försökt att lämna så lite så möjligt åt slumpen. Alla förberedelser de senaste åren har på ett eller annat vis bottnat i sprintbanan på OS.

Och det har verkligen krävts en del slipande – egentligen är inte OS-banan alls någon favorit.

– Nej, nej. För två år sedan hade den inte passat mig alls. Då hade jag avskytt den, säger Emil Jönsson.

Nu har han spottat i nävarna och anpassat både teknik och kropp till OS-banan.

– Den här banan är ganska lång, med långa flacka partier, och avslutas med en väldigt tuff backe samt ett stort och långt stadionområde. Backen är 45 sekunder uppför och det kommer att gå väldigt fort, samtidigt som det är på hög höjd.

Därför har Emil Jönsson gjort valet att gå ned i muskelmassa.

Varför?

– Har man för mycket muskler på hög höjd går man sig stum och kan inte syresätta allt. Jag har gått ned just för att passa den här banan.

– På en "traditionell" bana tappar jag nog på det, men nu handlar verkligen allt om ett enda lopp. Det låter sjukt, men så är det, förklarar Emil Jönsson.

I uppförsbackarna har han satsat hårt på att ändra både teknik och tänk.

– Ja, jag har försökt hitta vad man kan kalla ett ekonomiläge. Det handlar om att ta sig upp fort, men även ekonomiskt. Du ska hålla och hänga med uppför, men behöver kanske inte rycka undan.

Förberedelserna stannar inte där. Emil och Anna har tillsammans skaffat en lägenhet i schweiziska Davos.

Det är naturligtvis ingen slump att Davos och Sotji ligger på liknande höjd.

– När vi fick reda på att OS skulle gå i Sotji trivdes inte jag på hög höjd. Alternativen var att antingen fortsätta med det eller försöka ändra på det.

Paret tittade på alternativ – skaffa boende i Ryssland kändes inte helt aktuellt – och fastnade för Schweiz och Davos.

– Schweiziska landslaget håller till mycket där och har norska coacher som vi känner. Det blev ett bra alternativ för att vänja sig, kunna känna på farten och på höghöjdskänslan.

Emil Jönsson har också blivit synonym med Petter Northug.

De är båda 28 år när OS i Sotji börjar, och är två av dagens affischnamn i den eviga skidstriden mellan Norge och Sverige.

Beskriv din och Petters relation?

– Den är kärleksfull, respektfull och inspirerande.

– Jag triggas ju av bra motståndare, och Petter är en av de allra bästa. Jag åker hellre när han är med, för då blir jag lite mera fokuserad. Det är även bra att ha med sig i träning, säger Emil och pekar ut från husbygget mot vägen.

Den långa uppförsbacken från Vallsundets gamla färjeläge upp till Frösö kyrka är en flitigt använd träningsbacke på somrarna.

– Petter har legat före mig många gånger här. Sedan är jag förbi uppe vid kyrkan, säger han och skrattar.

Norska och svenska lagen umgås mycket, men framställs ibland som bittra konkurrenter.

– Det är alltid en kamp mellan nationerna, som media hjälper till att haussa upp en hel del. Det går så klart inte att vara 15:e och nöjd över att ha slagit norskarna. Det är kul, men det får hålla sig inom rimlighetens nivå, säger Emil Jönsson.

– Många gånger har man fått en lista med citat. "Det här har de sagt om dig, vad vill du kommentera?" När varje intervju börjar handla om det, då är det som att själva sporten och prestationerna försvinner. Håll dig till sak liksom, man vill inte prata person hela tiden. Jag tror ändå inte att det chockerar på samma sätt längre, om Petter håller på med en Sverigedräkt eller flagga.

Hur långt räcker alla förberedelser? Det får vi se 11 februari, när individuella sprinten körs i Sotji. 19 februari avgörs sprintstafetten.