Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jönsson och Kalla bäst i Skellefteå

Emil Jönsson och Charlotte Kalla motsvarade favorittipsen och vann lördagens sprint i Skandinaviskacupen i Skellefteå. Teodor Peterson var trea.

Förutsättningarna i Skellefteå var inte de bästa. Det var svåråkt i spåren.

Det hindrade varken Jönsson eller Kalla som tog varsin klar seger och därmed förbättrade sina självförtroenden.

Kalla vann damfinalen klart före landslagskollegan Stina Nilsson och 19-åriga junioren Jonna Sundling, Umeå.

Jönsson tog också en klar seger före finländaren Juho Mikkonen och landslagskamraten Teodor Peterson.

– Jag kände mig pigg, men jag var inte lugn i finalen. Man vet ju inte om de ligger där bakom och inte tar i, så det var spännande, sade Jönsson till TT.

Det gick sämre för OS-hoppet Marcus Hellner, som slogs ut i kvartsfinal.

På söndagen och måndagen fortsätter Skandinaviska cupen med distanslopp i Piteå.

– Jag ser fram emot att få köra lite mera mängdträning. Just nu har det varit lite hattigt med några dagar här och några dagar där, sade Kalla.

Trettonhelgens tredagarstävlingar i Skellefteå och Piteå räknas till årets största nationella kraftmätningar.

Så gott som alla elitåkare från Sverige, Norge, Finland, Estland och Lettland finns på plats.

– Det känns helt fantastiskt, säger tävlingsledare Thomas Granlund till skidor.com.

Skandinaviska Cupen håller mycket hög klass. De kontinentala cuperna (det finns totalt tio) är de tävlingar som inom FIS klassificeras precis under VC-nivå.

Det innebär att de åkare som är precis på gränsen till landslagen ställer upp och vissa gånger deltar landslagsåkarna om programmet passar.

Dessutom finns det mycket i potten. De två åkare som leder cupen får en friplats i den så kallade "röda gruppen" inför en ny världscupperiod. Dessutom får topp-3 i den slutgiltiga cupen delta i alla världscuptävlingar under den avslutande perioden.

– Det är otroligt fina startfällt - här finns både OS- och VM-medaljörer och många som aspirerar på både OS- och världscupplatser i vinter" säger Thomas Granlund, som dock haft problem med mildvädret.

Det har tvingat arrangerande Skellefteå SK att ändra i programmet. De två sista distanstävlingarna, söndag-måndag, flyttas till Piteå