Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonsson och Lindström tog guld

Helena Ekholm hade ingen chans på SM-guldet i sin skidskyttecomeback men var ändå glad över sin fjärdeplats. Loppet vanns av syrran Jenny Jonsson. Herrguldet gick till Fredrik Lindström.

– Jag brukar inte vilja förlora till min syster, men i dag bjuder jag på det, skrattade Helena Ekholm sedan hon hämtat andan efter målgång.

Hon vann inte men sköt nio träffar av tio, kom fyra och åkte godkänt.

– Men varken tempot i skidåkningen eller snabbheten på skjutvallen finns kvar. Jag är en motionär rätt och slätt, konstaterade hon efteråt, 44 sekunder från lillasyrran.

Jenny Jonsson, Sollefteå, tog sitt första SM-guld som senior och sköt fullt, en bedrift hon var ensam om bland damseniorerna.

Ändå höll guldet på att gå henne ur händerna, för bakifrån kom Mona Brorsson anstormande efter ett heroiskt spurtvarv. I mål skilde knappa 0,4 sekunder till Jennys fördel.

– Det känns väldigt kul att få vinna och jag är glad över att marginalerna var på min sida, summerade Jenny sitt segerlopp.

Mona Brorsson, Finnskoga, knep alltså silvret och trots två straffrundor var hon väldigt nära segrarinnan i mål.

Elin Mattsson, Bore, tog bronsmedaljen och hon ledde loppet efter liggande skjutningen, men två bom i stå förstörde hennes segerchanser.

Hur gick det då för skidåkaren Britta Johansson Norgren? Tja, inte så bra för hon drog på sig åtta straffrundor.

Herrtävlingen blev en tvåmansuppgörelse där Fredrik Lindström, Anundsjö, vann 17 sekunder före Carl-Johan Bergman, Ekshärad.

Fredrik åkte som en galning på slutvarvet, lite slarvigt matchad av sina klubbledare, som coachade honom utifrån att han låg lika med Carl-Johan efter sista skjutningen.

– Den tidsangivelsen stämde knappast. Jag ledde nog redan där, men jag tänkte att det är väl bara att åka på och jag ville verkligen vinna i dag, sa en trött men glad vinnare, i mål 17 sekunder snabbare än sin antagonist.

Båda missade varsitt skott och för Carl-Johan Bergman finns chans till revansch på lördagen då jaktstarten tar vid.

Där får heller inte sprintens tredjeman Tobias Arwidson, Lima, räknas bort. Han sköt fullt på fredagen och verkar vara i stöten.

Jaktstarten med fyra skjutningar blir också någonting att bita i för Helena Ekholm som kör även denna tävling.

– Men jag har inga illusioner om framskjutna placeringar, utan det här är en nöjesresa, säger hon.

I en tuff D 18-19-klass med 28 startande, vann Sofia Myhr, Hede, före Anna Kubek, USA. Sofia har haft problem med sitt skytte under en stor del av säsongen, men nu stämde allt. Tio träffar innebar en skjuts framåt för självförtroendet och här finns det talang hos en 18-åring med ambitioner.

Ytterligare två triumfer till länet blev det genom Martin Ponsiluoma, Tullus, som vann H18-19 med en minut efter fint skytte.

Olle Olsson Bad, Tullus, vann äldsta juniorklassen åtta sekunder före estländaren Johan Talihärm, båda med två bom på tio skott.