Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jönsson satte punktsom jublande mästare

I karriärens sista match spelade Jörgen Jönsson huvudrollen. Han var inblandad i det mesta som hände och satte det viktiga 2–0-målet. Färjestad vann 3–2, matchserien med 4–1 i matcher vilket gav SM-guld.
– Jag känner båda glädje och lättnad, sade Jönsson som fick lyfta SM-pokalen.

Annons

Redan i sitt första byte var Jörgen Jönsson het, kom in som extraspelare under en avvaktande utvisning. I det efterföljande numerära överläget satte Dominik Granak 1–0 för Färjestad, Jönsson fanns med i förarbetet. Färjestads första mål i finalserien i numerärt överläge.

inte vänta på sig. Matchklockan stod på 10,27 när Jönsson fick läget med stort L. HV-målvakten Stefan Liv var överspelad, vinkeln i och för sig ganska snäv men Jönsson satte säkert 2–0. Jönssons glädje gick inte att ta miste på. Tacka för det, hans femte SM-guld var verkligen inom räckhåll.

– I det läget kändes det som det var spiken i kistan redan då. Så blev de inte riktigt men det var ett skönt mål.

”Det finns bara en Jörgen Jönsson”, skanderade hemmaklacken. Om Jönsson tagit en lite mer tillbakadragen roll under seriespelet var hans sista SM-finalens kung.

tillsammans med kedjekamraterna Peter Nordström och Per Åslund Färjestads bästa formation. Skapade mycket framåt och jobbade uppoffrande i defensiven.

Ändå spelade Jönsson huvudrollen även när matchen fick lite nerv, vid HV-reduceringen till 2–1. Jönssons klubba havererade vid en tekning vilket ställde till oordning i Färjestads defensiv. Mikko Louma tackade, snärtade in pucken bakom Jonas Gustavsson.

Efter 3–1 för Färjestad med åtta minuter kvar borde matchen varit avgjord. HV repade dock mod, reducerade igen och pressade på för kvittering men Färjestad höll undan. Kapten Jönssons femte SM-guld var i hamn.

– Jag hade inga problem att fokusera på matchen, tänkte inte så mycket på att det kunde vara sista matchen i karriären. Inför sista perioden tänkte jag att det skulle vara sista perioden jag spelade. Så blev det också, det är jag nöjd med, sa Jönsson.

fick Jönsson äran att lyfta SM-bucklan, fast Rickard Wallin är kapten. En synnerligen snygg gest av Wallin. Jönsson omringades snabbt efter av media, hade i början svårt att hitta de rätta orden. Tårarna var inte långt borta.

– Vi var det bästa laget, de vann första matchen men då studsade pucken lite deras väg. Vi var det bättre laget, sade Jönsson.

– Hela resan i slutspelet har varit som en dröm, fortsatte Jönsson och njöt av stunden.

Nästa säsong finns inte Jönsson på isen. Färjestads supportrar lär sakna Jönsson. (TT)

Mer läsning

Annons