Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonsson vann sprinten– och leder världscupen

Ingen trodde att det var möjligt i början av säsongen, allra minst hon själv.
Men efter sprintsegern leder Helena Jonsson den totala världscupen.

Annons

Helena Jonsson tog en rejäl revansch från onsdagens 24:e plats i distansloppet. Svenskan vann sprinten i skidskyttedamernas världscup i Vancouver under fredagen efter en mycket bra slutrunda. Segern innebär också att Jonsson tar över ledningen från Kati Wilhelm i den totala världscupen, just nu med 16 poäng före tyskan.

– Jag försöker ta en tävling i taget. Att vinna den totala cupen var inte ett mål i början av säsongen, så nu får jag lugna mig lite. Men nu höjer jag min målsättning till topp tre, säger Jonsson till SVT.

I sprintloppet stod hon för ett lysande skytte och behövde inte åka en enda straffrunda. Med bra fart under skidorna ledde hon med en sekund när det var en kilometer kvar och släppte sedan aldrig ledningen.

– Jag tänkte att det här ska jag inte ge bort, säger Jonsson.

Magdalena Neuner från Tyskland såg länge ut att kamma hem segern med fick nöja sig med en andraplats, 0,7 sekunder efter Jonsson. Ryskan Olga Zaitseva, som slutade tvåa i distansloppet, kom trea i sprinten.

Anna Carin Olofsson-Zidek hade den snabbaste tiden på första varvet och sköt fullt i den liggande skjutningen. Men problemen i stående fortsatte och två bommar räckte bara till en 17:e plats.

Anna Maria Nilsson imponerade stort när hon sköt fullt i både liggande och stående, det räckte till slut till en 14:e plats.

avgjordes sent i går kväll och vanns av norrmannen Lars Berger, 14 sekunder före Ole Einar Björndalen. Österrikaren Christoph Sumann slutade trea, slagen med 39 sekunder.

Av de svenska åkarna svarade Jörgen Brink för en riktig knall när han körde in på femte plats, 56 sekunder bakom Berger, trots en straffrunda. Carl Johan Bergman slutade på 12:e plats, överraskningen Fredrik Lindström på 13:e och Mattias Nilsson på 18:e. (TT/ÖP)