Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jöran ser fram mot nya jobbet

En plötslig "rockad" av civilministern gjorde att Jöran Hägglund (C) plötsligt är Jämtlands nye landshövding.

– Det var överrumplande och hedrande att få frågan, säger han.

Jöran Hägglund fick bara ett par dagar på sig att bestämma sig efter att regeringen ställt frågan om han ville bli landshövding.

Hans svar blev ja, men enbart om han fick vara det i Jämtland.

Bara dagar senare är han i full färd med att kommentera utnämningen i media och avsluta uppdrag som skulle utgöra intressekonflikter då han tillträder sitt nya förordnande 1 april.

– Det här är inget som jag själv har funderat på, men det var överrumplande och hedrande att få frågan, säger han när ÖP får tag på honom kort efter utnämningen.

Han säger sig ha en hyfsad insyn i vilka arbetsuppgifter en landshövding har men i synnerhet att jobbet i hög grad blir vad man själv gör det till.

Vilka områden ser du mest fram emot att jobba med?
– Näringslivet och företagandet. Jämtland har hög potential inom många områden och det gäller att ta vara på den.

Har du koll på de frågor som är i hetluften just nu, som exploateringen av Örndalen till exempel?
– Jag har hyfsad koll eftersom jag håller reda på vad som skrivs, men måste givetvis sätta mig in i alla detaljer innan jag kan uttala mig i sådana frågor.

Vad blir dina styrkor som landshövding?
– Jag hoppas och tror att mitt breda kontaktnät blir en tillgång, att jag kan öppna dörrar. Men också att jag har erfarenhet från många komplicerade frågor, både på nationell och internationell nivå.

I dag sitter Jörgen Hägglund i styrelserna på Trångsviksbolaget och ett privat försäkringsbolag och det är uppdrag han måste avsäga sig innan han tillträder som landshövding.

Dessutom arbetar han med en utredning för energilobbyorganisationen SKGS som han kommer att slutföra innan dess.

Eftersom Jöran Hägglund kommer från länet och redan har en lägenhet i Östersund ser han även fram emot livet vid sidan av arbetet.

– Nu vet jag ju att jobbet kommer att vara väldigt tidskrävande, men jag har också min mamma och tre barn där som jag äntligen kommer att få mer tid för.