Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jörans hemlängtan petade bort Lena som landshövding

Ny landshövding i Jämtlands län. Det förvånande beskedet kom under tisdagen. Jöran Hägglund (C) ville hem till Jämtland och Lena Sommestad (S) som fick jobbet för tre veckor sedan får ta Halland.
Se inslaget med tf landshövdingen Susanne Löfgren här ovan.

– Turbulent, spännande. Det känns märkligt. Man undrar om det är sant, särskilt om han ska börja jobba 1 april, skrattar en förbluffad Susanna Löfgren, tillförordnad landshövding.

För bara tre veckor sedan presenterades Lena Sommestad, före detta socialdemokratisk miljöminister och kvinnoförbundsordförande som ny landshövding.

Men under tisdagen kom det förvånande beskedet att regeringen harutsett centerpartisten Jöran Hägglund till ny landshövding i Jämtlands län. Det innebär att han ersätter Lena Sommestad som blivande landshövding, stod det att läsa på länsstyrelsens hemsida.

"Torsdagen den 6 februari utsåg regeringen före detta miljöminister Lena Sommestad till ny landshövding i Jämtlands län – ett beslut som nu ändras.

– Det här var verkligen förvånande men vi hälsar Jöran Hägglund hjärtligt välkommen hem, säger tillförordnade landshövdingen Susanna Löfgren.

Det är regeringen som rekryterar och utser landshövdingar och anledningen till att det blev så här har regeringen förklarat i ett pressmeddelande, fortsätter länsstyrelsen. 

"Civilminister Stefan Attefall säger i pressmeddelandet att han förstår att regeringens besked gör många förvånade idag, eftersom Lena Sommestad nyligen utsetts till landshövding men inte tillträtt än.

Både Jämtland och Halland ska dock få nya landshövdingar under våren och innan regeringen utsåg Lena Sommestad till landshövding i Jämtland visade hon intresse för båda länen. När regeringen sedan ville utse även Jöran Hägglund till landshövding uttryckte han ett tydligt önskemål om att få komma till just Jämtland, hans hemlän och en plats som han har mycket stor kunskap om. Regeringen kontaktade då Lena

Sommestad och bad henne överväga att istället bli landshövding i Hallands län. När hon var villig att tillgodose vårt önskemål gjorde vi en rockad, berättar civilminister Stefan Attefall".