Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jordahl får beröm för personerna

Anneli Jordahl är skicklig på att skildra vardagliga detaljer, både glädjeämnen och uttryck för förtryck och klass.

Det var några synpunkter när ÖP:s digitala bokcirkel i onsdags diskuterade den sista tredjedelen av Jordahls nya roman "Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona".

Flera i cirkeln menade nu att ramhandlingen är något förutsägbar och att ämnet finns i andra romaner tidigare, men vi var inte helt eniga där.

Men det fanns också skäl att framhålla positiva saker i texten.

– Jag tycker att tidsskildringen och de många små detaljer som Mona funderar över var välgjorda, sade Helen Asklund och Martin Hanberg var inne på liknande spår:

– Något jag tycker är bra är att Jordahl är så bra på att visa hur Monas tankar går i ett. Att hon undrar saker, är nervös, tänker på hur hon ska bete sig, vad som förväntas, vad som är rätt.

Katarina Bromée pekade på den utveckling som kvinnorna i boken går igenom och vi var eniga om att texten har många intressanta och välfunna tidsmarkörer.

En annan invändning är dock att handlingen avslutas väl summariskt, det blir som en sammanfattning för att avrunda skeendet.

Å andra sidan hittade vi flera spännande språkliga egenheter, diktfragment som antyder att Mona gärna leker med ord, även om hennes lärare föraktfullt hävdade att hon inte är lämpad att studera.

Och vi var eniga om att Jordahl är känslig för klassmarkörer men visar dem utan pekpinnar.

Om du missat denna eller tidigare chattar finns de på ÖP:s hemsida op.se under vinjetten "boksnack".

Därmed är bokcirkeln redo att träffa Anneli Jordahl, som besöker cirkeln på Östersunds bibliotek måndag 2 juni klockan 18.30, ett möte dit alla är välkomna att både lyssna och fråga.