Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jordahl så spännande att flera i cirkeln tjuvläste

Klass och kvinnlig frigörelse är viktiga teman i Anneli Jordahls nya roman, konstaterar ÖP:s digitala bokcirkel.

Under onsdagens chatt om den mittersta delen av boken upptäckte ett par av cirkeldeltagarna att några av kamraterna redan hade läst längre än vad gruppen kommit överens om, vilket enkelt kan tolkas som att läsningen engagerar...

Handlingen i "Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona" utspelar sig i det sena 50-talets Östersund, på Runeborg på Frösön, fik på Jamtli, men även uppe i Frostviken.

16-åriga Mona har flyttat från en mindre ort i Dalarna för att jobba som barnflicka i vad hon tycker är den riktiga storstaden Östersund.

Hon jobbar hos Ove och Britt, där hustrun börjat förvärvsarbeta, men det visar sig att Ove helst vill att Britt ska sluta jobba och vara hemma med dottern.

Cirkeln diskuterade nu relationerna mellan makarna och deras spirande klassresa, de tycks lika ovana som Mona vid hur barnflickans relation ska vara i familjen.

Den andra stora resan för Mona är relationen med den stilige gitarristen Harold, båda dras till varandra, men Harold tycks lite blyg och Mona tvekar att ta initiativet.

Redan på förhand vet vi dessutom att Mona kommer att växa upp som ensamstående mamma, Anneli Jordahl är själv född i Östersund av en ensamstående mamma.

Flera av oss anser att bilden av Mona blivit tydligare en bit in i texten:

"Det här att hon är ung och börjar fatta saker, men ändå inte fullt ut...det där tycker jag skildras bra, att vara ung och börja fatta, naiviteten luckras upp", menar Martin Hanberg.

Vi noterar också hur hon betraktar andra människor:

"Överhuvudtaget iakttar hon ofta personer, både deras klädsel och beteende i största allmänhet. Osäkerheten bottnar nog både i hennes nya situation och i att hon nu rör sig mellan olika klasser", säger Helen Asklund.

Så här långt är Mona och Harold ett par, men dramaturgin pekar solklart på att han kommer att lämna henne och cirkeln ser flera oroande tecken, exempelvis på hur han brusar upp och vi misstänker att Harold kan bli våldsam när han blir arg.

Hela onsdagens chatt finns att läsa på hemsidan op.se.

Nu tar bokcirkeln två veckor på sig för att läsa klart boken till nästa livesända chatt som inträffar onsdag 21 maj.

Sedan återstår två veckor tills Anneli Jordahl besöker Östersund och bokcirkeln på biblioteket måndag 2 juni klockan 18.30 på ett offentligt möte dit alla är välkomna.