Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jordbävningen nådde äldreboende på Körfältet

Hela kontoret skakade på äldreboendet på Körfältet i Östersund.
– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger undersköterskan Inger Lindholm.

Hon satt på kontoret på äldreboendet Trossgränd 8 då allt plötsligt började gunga.

– Jag satt vid datorn och kände att jag skakade. Men när jag tittade mig omkring såg jag att allt på kontoret skakade i flera sekunder.

Strax innan skalvet, vid tretiden på måndagseftermiddagen, hade hennes kollega blivit fast i hissen i trevåningshuset och när reparatörerna från Östersundshem kom berättade hon för dem om sin upplevelse. De förklarade det med att det troligen var hissens motor som gått på övervarv och skakat om byggnaden.

Men när Inger Lindholm insåg att det inte var troligt eftersom det inte bara var hon som upplevt något liknande. Under eftermiddagen och kvällen har det kommit in rapporter om jordbävningen från hela mellannorrland.

Skalvet inträffade mellan Mora och Sveg och uppmätte preliminärt 4,5-5 på Richterskalan, enligt Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

När skalvet analyserats konstaterade seismologerna att det var ett skalv med magnitud 4.1 som inträffade i södra Härjedalen ca 42 km söder om Sveg, 73 km norr om Mora och 91 km väst om Ljusdal. Skalv av denna magnitud är ovanliga i Sverige, i medeltal inträffar ett skalv med magnitud över 4 per årtionde.

När Inger Lindholm insåg vad som hänt blev hon skärrad.

– Det gav obehagskänslor, säger hon.