Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jordbruksmarken i Torvalla by hotad

En ny översiktsplan för Östersund, kallad Östersund 2040, är just nu ute på samråd.

Denna genomgång av kommunens framtida markanvändning innehåller ett inslag så märkligt att man undrar om det hamnat där av misstag eller ren aningslöshet. Och det krävs att man studerar en karta långt bak i handlingen för att se vad som är å färde.

Där har nämligen plankonstruktörerna med sitt röda färgläggningsverktyg ändrat statusen på hela Torvalla by, inklusive jordbruksmark, så att det inkorporerats i en framtida utvidgad stad.

På dessa jordar, länets bästa åkermark i gynnsamt söderläge, har det odlats sedan vikingatiden. Och alltsedan den stora markstriden på 1970-talet har jordbruket skyddats i kommunens översiktsplaner.

Men nu föreslås området hamna i en kategori där bostäder prioriteras högre än jordbruksmark. Det är så utmanande och så otidsenligt att man häpnar. Hur kan något dylikt ens komma på pränt i en stad som Östersund, med dess ambitioner vad gäller miljö, långsiktig hållbarhet och lokal matproduktion?

Vi vet ju att flera miljoner hektar åkermark försvinner från jordens yta varje år, på grund av erosion, ökenutbredning, exploatering, med mera. Och vi vet att trycket på svenska jordar därför kommer att öka. Dessutom måste vi av en rad skäl öka vår självförsörjning av livsmedel, som nu är nere på 50 procent.

Säkert finns dessa insikter även i Rådhuset. Och kanske tänker man sig att jordbruksmarken i Torvalla by ska kunna fortsätta att odlas, tills vidare, till största delen, tills något hus eller någon asfaltplan behöver platsen bättre.

Men vilken jordbrukare vågar satsa seriöst i ett område där marken inte är säkrad för näringen på lång sikt? Risken är uppenbar att enstaka byggprojekt splittrar odlingsmarken och försvårar rationellt brukbara enheter.

När bygdens bönder 1977 vann striden mot "bandstaden" pekade regeringen ut sluttningen upp mot Gräfsåsen som ett bra område för bostäder. Det har kommunen fortfarande inte tagit fasta på.

Det är hög tid nu, att man en gång för alla ger jordbruksmarken mellan Östersund och Brunflo ett långsiktigt skydd.

Jo, det var så sant: Planförfattarna har kastat in en brasklapp: "Förlorad jordbruksmark ska kompenseras genom nyodlingsmark." Jaha, och var ska då denna nyodling ske? På andra sidan Brunfloviken ...

Inte mycket till tröst för den Torvallabonde som förlorar kanske ett par av tio hektar och ska åka med sin traktor till Knytta för att sköta en markbit som kan ta decennier att få i gott skick.

Att ta upp ny jordbruksmark kan nog vara bra på sikt, globalt sett. Men som ersättning för mark som förloras i Torvalla by? Nej, den skrivbordsprodukten passar allt bäst i runda arkivet.

Hans Månsson

Torvalla by

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel