Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jorderud (S) nöjd med rapport

Jämtlands läns landsting har en administration som är lagom stor. Den är dimensionerad på ett sätt som inte utmärker sig vid en jämförelse med andra landsting.

Det visar en utredning som ett företag har gjort på uppdrag av landstinget. Beslutet att tillsätta en extern utredning togs i politisk enighet förra våren, en anledning var den politiska debatt som stundtals förts i ett högt tonläge och där oppositionen, i synnerhet Moderaterna, har hävdat att administrationen är överdimensionerad.

Konsultföretaget Lariku har studerat landstingets förvaltningsadministration ur ett antal aspekter, bland annat dimensioneringen, och sammanfattar resultatet så här: "Beträffande storleken på Jämtlands läns landstings administration konstateras att dagens omfattning är i paritet med eller något bättre än riket i genomsnitt".

– Det här bekräftar den kunskap vi har i majoriteten, vi har inget överhäng när det gäller administrationen. I debatten har gjorts gällande att vi har en stor och svulstig administration, men den här utredningen är ett bevis på att det har varit en orättfärdig kritik, säger Harriet Jorderud (S), landstingsråd.

Utredaren har undersökt antalet administratörer per 100 landstingsanställda och funnit att antalet för Jämtlands län är 11,8 (medelvärdet för landstingen är 11,7). Antalet administratörer per 10 000 invånare är 29 i Jämtlands län (medelvärde: 28).

– Det finns inte så mycket besparingar att göra inom administrationen som vissa tror, men det kan finnas en del skevheter som behöver rättas till, säger Harriet Jorderud.

Oppositionsrådet Christer Siwertsson (M) anser inte att rapporten leder fram till slutsatsen att landstinget har en väl avvägd administration och utredningen innebär inte att sista ordet är sagt i den politiska debatten.

– Absolut inte. Ta bara det här med chefsavtalen, som också är en del av administrationen. Blir det en borgerlig majoritet efter valet kommer vi att ändra det här.

Siwertsson anser att utredaren har varit styrd av direktiv från landstingsledningen, han anser till exempel att det är en brist att den administration som är en del av vårdarbetet inte finns med i analysen.

– Som man ropar får man svar. Även om vi ligger mitt i - vem vet att de andra landstingen ligger rätt? Det är en sjuka i landstingssverige att administrationen är för stor.

Siwertsson skulle gärna se att en omfördelning från förvaltningsadministrationen till den sjukvårdsnära där det fattas läkarsekreterare.