Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jorm Lego hoppas på lyft när tjälen går

Kabelföretaget Jorm Lego hade 13 anställda för bara ett drygt år sedan. Men i höstas rasade det snabbt neråt och nu är de endast sex kvar.

Den sista omgången nyanställningar upp till de 13 anställda gjordes i början av 2008.

– Då såg det ju bra ut allting, överallt. Jobben bara ramlade in och det var så mycket att göra att vi bara körde på, säger Lennart Jonasson, som äger företaget tillsammans med Nisse Rolandsson.

Jorm Lego tillverkar kablage främst för entreprenadmaskiner och har Engcon som största kund. Men när det tog tvärstopp för den branschen och för Engcon, så drabbades också Jorm Lego hårt.

entreprenadmaskiner har det gått tungt för alla och det var där som man blev drabbad först. Men den dagen det vänder, och den kommer ju, så är det nog den biten som kommer först då också, säger Lennart Jonasson.

tvingades säga upp anställda i omgångar under senare delen av hösten. Hittills har de alltså blivit sju färre på företaget som håller till i Jormvattnet och har anställda därifrån samt grannbyarna Blåsjön och Ankarvattnet.

– Det är klart att det är alltid känsligt när det går så här i en liten by. Så det är skönt på det sättet att de som fick sluta hos oss har jobb nu allihop, en del i Norge och några på Gelab.

Lennart Jonasson tycker att läget fortsatt ser tungt ut, men har långt ifrån gett upp hoppet.

– Det är inte helt dött. Vi gör mycket reservdelar nu, åt Engcon men även andra kunder. Vi kommer att hålla firman fortsatt vid liv, helt klart. Men om det inte vänt i slutet av maj så kan det vara tufft att vara så många som i dag.

månaderna brukar också grävningsjobb och liknande ta fart igen efter vintern.

– Vi hoppas att det ska lossna lite nu i april–maj. Det har ju varit kall väderlek och tjäle, så det kan ju ha berott på det också att det inte blivit så mycket.

uppgången riskerar dock att dröja längre än så.

– Det kommer igen, men vi får se om det blir om ett, två eller flera år. Det gäller att hålla näsan över vattenytan till dess bara, säger Lennart Jonasson.