Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jörn Svensson hyllas av Gardell

Före detta riksdagspolitikern och Östersundaren Jörn Svensson hyllas i förlagan till den mycket uppmärksammade tv-serien "Torka aldrig tårar utan handskar" av Jonas Gardell.

Annons

På måndagskvällen visades sista avsnittet i tv-serien "Torka aldrig tårar utan handskar". Serien handlar om homosexuellas situation i Stockholm i början av 1980-talet, då hiv och aids kom till Sverige.

Manuset till tv-serien är skrivet av Jonas Gardell, och bygger på vad som ska bli en dokumentär romantrilogi med samma namn som tv-serien.

I trilogins första del "Kärleken" lyfts Vänsterpartipolitikern Jörn Svenssons engagemang tydligt fram. Bland annat står att Svensson är "den ende riksdagsman som någonsin brytt sig om homosexuella", i en tid då andra partier "knappt vill ta i frågan med tång".

– Jag var inte den ende, men det var en laddad och speciell fråga som skrämmer en del, eftersom det gäller sexualitet, säger Jörn Svensson.

Sedan början av sin politiska karriär har Svensson upplevt svängningar i hur frågan kring homosexuellas rättigheter har bemötts.

– När riksdagen 1944 avkriminaliserade homosexuellt umgänge, kom en mycket obehaglig och hemsk motreaktion. Homosexualitet beskrevs som en pesthärd. En stor opinion gav prov på oförståelse. Där ingick bland andra Wilhelm Moberg, vilken föreslog deportering av homosexuella, säger Jörn Svensson.

Detta gjorde intryck på den unge Svensson som genom egna studier skaffade sig kunskap. Under 1970-talet engagerade sig Svensson starkt mot diskrimineringen av homosexuella och bemöttes själv av starka reaktioner.

– Det kom anonyma telefonsamtal och folk kom fram till mig på gatorna och sa "Usch". Men för mig är det inget problem. Jag är själv inte diskriminerad och förföljd. Det var svårare för homosexuella, bland annat att hävda sina rättigheter, säger Jörn Svensson.

Han har ännu inte hunnit läsa boken, men har följt tv-serien som han tycker speglar en realitet och tragedi.

Ett Jörn Svenssons tal finns delvis citerat i romanen: "Mänsklig kärlek kan ha många uttrycksformer. Den kan vara våldsam och passionerad. Den kan vara stillsam och anspråkslös. Den kan vara jublande och tragisk. Den kan vara vånda och lidande. Den kan vara patetisk och till och med en smula löjlig. Men en sak kan den aldrig vara: Den kan aldrig vara skamlig."