Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Josef Fritzl erkänner allt – kan få livstid

Frågan om ­Josef Fritzls skuld kan ­redan vara avklarad. I går morse erkände han fullständigt överraskande både mord och slav­eri. Återstår i så fall straffet. Det avkunnas i samband med domen i dag.

Måndagens, och framför allt tisdagens, dvd-uppspelning av totalt elva timmars vittnesmål med hans i dag 42-åriga dotter Elisabeth fick Josef Fritzl att bryta ihop.

Redan när han på tisdagskvällen återfördes till häktet bad han om psykiatrisk hjälp.

– Har var djupt skakad, berättade hans advokat Rudolf Mayer på onsdagen.

han i korta meningar förklara varför han 1996 vägrade att hjälpa till att rädda sin och dotterns nyfödde son, som hade svåra andningsproblem och snart dog, det som i åtalet rubriceras som mord.

– Jag vet inte varför jag inte hjälpte. Jag hoppades att han skulle klara det. Jag erkänner mig skyldig och borde ha insett att babyn mådde dåligt, sa Josef Fritzl.

påpekade att han hade haft 66 timmar på sig att vidta åtgärder från födseln tills barnet dog upprepade han sin skuld.

– Jag borde ha ingripit, men jag lät helt enkelt bli.

Att Josef Fritzl, efter att först ha förnekat mord och slaveri och bara delvis erkänt våldtäkt, nu går med på allt som åklagaren vill ha honom fälld för, betyder dock rent juridiskt inte att domstolen måste finna honom skyldig på alla åtalspunkter. I Österrike gäller, liksom i alla rättsstater, måste ett erkännande kunna styrkas med bevis.

jurymedlemmarna avgör i dag om de anser att åklagaren lyckats med det. Innan dess ska båda sidor hålla sina slutpläderingar. När juryns beslut är klart ska de åtta tillsammans med rättens ordförande och två biträdande yrkesdomare utmäta Fritzls straff. Skulle han fällas för mord riskerar han livstids fängelse.

Rättspsykiatern Adelheid Kastner, som i går lade fram sin utredning för rätten, berättade, att för att hitta orsakerna till Fritzls störning, måste man gå tillbaka till morföräldrarna, som också levde under ”högst problematiska familjeförhållanden”.

som själv var född utom äktenskapet, utgjorde det enda barnet en belastning och Josef Fritzl fick aldrig någon kärlek eller trygghet. Han fick mest stryk.

Därför har han en svår personlighetsstörning. På grund av de traumatiska upplevelserna med rädsla och isolering, kompenserade han sig med maktutövning, ett behov som tillfredsställdes inom familjen. Men hans sexuella maktbehov kunde ändå inte mättas förrän han hade förslavat sin dotter.

Och det var ingen tillfällighet att han bland sina döttrar valde ut just Elisabeth. Hon var det av barnen som mest liknade honom.

– Hon var envis, hon var den starkaste, sa Kastner.

Hon rekommenderar, vilket var känt före rättegången, att Fritzl efter avtjänat straff tas in på rättspsykiatrisk klinik och får vård och behandling, eftersom risken för nya svåra brott består.

Behovet av maktutövning och kontroll finns kvar, även om den sexuella delen skulle spela en sekundär roll.

– Han vill ovillkorligen uppleva sig själv som i vidaste bemärkelse potent och den störningen har inte avtagit med åldern, säger rättspsykiatern. (TT)