Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Josef Fritzl erkänner– men inte allt

Josef Fritzl, som i grå kostym och med ansiktet dolt bakom en blå pärm mötte sina domare och ett jättelikt medieuppbåd i går, anser sig bara ”delvis skyldig” till våldtäkt. Anklagelserna om mord och slavhandel tillbakavisar han kategoriskt.

Men han erkänner fullt ut incest och olaga frihetsberövande. Hans erkännande kunde följas av en fullpackad sal i domstolen i österrikiska St Pölten, tills rätten efter två timmars förhandling beslutade om stängda dörrar. Därefter spelades förhören med dottern Elisabeth upp.

Redan på torsdag kan Fritzl få sin dom. Då vet vi också ungefär hur högt straff den 73-årige mannen, som under 24 år höll sin dotter inspärrad i ett underjordiskt fängelse under familjens hus i den lilla staden Amstetten, riskerar.

Det fastställs av rättens tre yrkesdomare först sedan de och de åtta nämndemännen avgjort vilka brott Fritzl ska fällas för.

från åtalen för mord och slavhandel riskerar han maximalt 15 års fängelse. Det förklarade domstolens vice ordförande Franz Cutka efter måndagens förhandlingar. Han fungerar under rättegången som presstalesman.

Brottsrubriceringen slavhandel har hittills aldrig prövats i en österrikisk rättegång.

– Detta var ett martyrskap som vi inte kan föreställa oss, sa åklagaren Christiane Burkheiser, när hon inledde sakframställan.

under utredningen uppträtt korrekt och besvarat alla hennes frågor, men inte visat några tecken på ånger eller insikt om att han gjort orätt.

– Ingen kan egentligen föreställa sig vad som hände där nere. De första nio åren levde offret på elva kvadratmeter, tidvis med tre små barn och barn i magen, sa åklagaren.

Hon pekade på att det under denna tid inte fanns något varmvatten, ingen dusch, ingen värme och framför allt inget dagsljus och inget friskluftsintag.

två gånger varit ner i de underjordiska rum som Fritzl inrättat för sin dotters och hennes barns fångenskap. Takhöjden inne i utrymmena var 1,74 meter och Christiane Burkheiser visade med en laserpekpinne på en av rättssalens dörrar hur högt detta är.

För att försöka ge nämndemännen en föreställning om den misär som Elisabeth Fritzl vistats i under 24 år gav åklagaren dem en låda med saker som hon tagit med sig från underjorden och uppmanade dem att lukta på dem.

visade sig offentligt för första gången sedan han greps den 26 april 2008, lyssnade till åklagarens framställan darrande och med knäppta händer.

Hans försvarare, stjärnadvokaten Rudolf Mayer från Wien, manade nämndemännen att ta sitt ansvar.

– Ni är inga hämnare. Ni måste lägga undan känslorna, annars är ni inte vuxna det här fallet, sa han och erinrade om att rättens ordförande tidigare sagt att rättegångens syfte är att slå fast sanningen.

för domstolen det han i en rad intervjuer informerat medier om; att han själv mordhotats, därför att han åtagit sig att försvara Josef Fritzl. Sedan pekade han på rättssamhällets grundläggande principer:

– I juridisk mening betyder ett försvar att visa upp det som talar för klienten. Frågan om varför ”ett sådant monster” behöver en rättegång ställs inte här. (TT)