Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Journalisterna på SVT och Sveriges Radio vinklar sina nyheter

Inför valet 2002 lallade SVT:s Janne Josefsson omkring i de borgerliga valstugorna och provocerade fram uttalanden från enskilda partifunktionärer, vilka sades avslöja rasism inom borgerligheten. Som en följd av detta gjorde Moderaterna ett av sina sämsta val någonsin. Helt enligt plan.

I Sveriges Radios P1 sänds nu en serie program som sägs avslöja, bland annat, rasism hos Sverigedemokraterna.

Här använder man sig av infiltration som metod. För övrigt ett omdiskuterat grepp, som i detta sammanhang kan antas ha helgats av målet; att misskreditera ett parti som står till höger om socialdemokratin.

Sveriges Television och Sveriges Radio är så kallade public service-företag.

I stort uppslagna kampanjer säger man sig stå ”fri från politisk och kommersiell påverkan”. Så bra. Då utgår vi från att det inom kort kommer att sändas tendentiösa granskningsprogram som synar de tre vänsterpartierna.

Det går nämligen att hitta enskilda medlemmar i alla politiska partier med åsikter om utlänningar, homofiler och allmänt halta och lytta, som inte följer den uttalade partilinjen. Vi ska dock inte vänta oss någon granskning av den nuvarande oppositionen.

Varken SVT eller SR går att ta på allvar avseende public serviceuppdraget. Under Socialdemokraternas långa maktinnehav kom SVT och SR att bli statsstyrda propagandaorgan.

Politruker, utan journalistisk heder, har villigt verkat som megafoner för husbondens röst. Eller så gör man som den före detta ”inrikespolitiske kommentatorn”; blir chefredaktör för en vänstertidskrift på nätet. Inte något stort steg precis.

(Vänskaps)korruption och allmänt förfall präglar redaktionerna. Oblygt gynnande av socialistpartierna i allt från debatter och utfrågningar, till samhällsprogram, har vi vant oss vid genom åren. Detta faktum blir komiskt övertydligt i samband med valrörelser. Man håller sig inte ens för goda för att vinkla sina nyhetssändningar.

Helt förståeligt uttrycker den röda oppositionen tveksamheter inför TV 4:s planer på att sälja politisk reklam inför valet 2010. Det förstår vi.

Här har man ju i alla tider kunnat förlita sig på public service som lojalt och kostnadsfritt vallokomotiv.

Det måste kännas bedrövligt, att behöva konkurrera med övriga partier om den politiska reklamen. Och till på köpet nödgas betala! Nu randas nya tider, och vi lider med fru Ulvskog.

För övrigt anser jag att public service bör skrotas, till gagn för det fria ordet.