Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JP Vind optimister trots politisk motvind

Snart närmar sig dagen då Åre kommuns politiker ska besluta om vindkraft i Moskogen. Gabriel Duvedskog, vd på JP Vind, är övertygad om att politikerna säger ja till parken.

Inför det viktiga datumet passade JP Vind på att arrangera öppet hus i Järpen. Många av besökarna hade hoppats på att få lyssna på kändismeteorologen Pär Holmgren men han kunde inte komma.

JP Vind vill bygga en vindkraftspark i Moskogen, tillståndsansökan är redan inlämnad. Någon gång i januari ska ansökan ut på en remissrunda. Och då landar handlingarna på Åre kommuns bord. De styrande politikerna har lovat att använda sitt veto mot etableringen men om det verkligen blir så är osäkert. Det tror i alla fall JP Vinds vd Gabriel Duveskog. Han har vid flera tillfällen pratat med politikerna där han framhållit att opinionen är för en etablering.

Vad är ert starkaste argument som ska få politikerna att ändra uppfattning?

- Att de ser att det finns en positiv opinion.

Bland utställarna fanns bland annat Norrmontage som hoppas få en ny kund att sälja sina nätstationer till. Men vd Kent Andersson är inte här bara för att hans företag skulle må bättre om en park byggdes upp. Han arbetar för att ett motorcentrum byggs vid området i Mo. Ett samarbete mellan JP Vind och det blivande motorcentrumet har redan etablerats. När vägar till vindkraftsparken byggs skulle en landningsbana kunna byggas, resonerar han.

Men han är även för en vindkraftspark för att det behövs en utveckling i Järpen.

- Jag vill se en tillväxt i Järpen. JP Vinds vindkraftspark är kanske den största tillväxt vi kan få.

Sara Björkebaum som bor i Hålland går runt och pratar med utställarna. Hon är lika stark motståndare mot en vindkraftsetalbering som hon var för ett par år sedan då det stormade som mest i frågan.

Hon tror inte alls att opinionen har svängt bland invånarna. Den har bara tystnat då folk tror att frågan är avgjord eftersom politikerna lovade att säga nej efter valet.

- Man sover gott i alla stugor men det är för att man inte vet att tillståndsansökan är inlämnad.

Nu funderar hon om politikerna kommer stå vid sitt ord.

- Eller är parken så viktig att man säger ja och riskerar folkets förtroende, det är det jag undrar.

.