Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JP Vind undviker frågor och döljer fakta

Svar på debattartikel från JP Vind, Åsikter 24 november.

När man som exploatör ska etablera sig i Åre kommun är vår åsikt att det ska ske i seriös dialog med samtliga berörda. JP Vind har hittills inte besvarat flera viktiga frågor och funderingar som finns bland boende, företagare, förtroendevalda, intresseorganisationer och övriga berörda.

Vad garanterar att JP vind inte säljer rättigheterna till ett utländskt bolag när väl projekteringsfasen är klar? Något som inte är ovanligt vid sådana här exploateringar.

Vad garanterar att driften genererar arbete för 15–20 lokala helårsanställda? Vid jämförelse med andra etableringar ligger snarare antalet anställda för driften på en tredjedel av detta. Dessutom har man inte övervägt de befintliga arbetstillfällen, inom bland annat naturturismen, som riskerar att gå förlorade om vindkraftsparken blir verklighet.

Var är den konsekvensanalys som JP Vind, vid flera samrådsmöten, lovat ta fram? Många inom turismnäringen är fortfarande oerhört oroliga för hur vindkraftexploateringen ska påverka deras verksamhet.

Varför väljer JP Vind att förringa och dölja fakta om förekomster av just de arter som är skyddade av svensk och internationell lagstiftning? Som förtroendevalda har vi haft möjlighet att studera de hemligstämplade inventeringarna som gjorts av bland annat kungsörn, vilka inte överensstämmer med den officiella sammanfattningen i ansökan som JP Vind gjort.

En bygdepeng ser vi som en självklarhet vid dylika projekt. Storleken kan man diskutera, andra exploatörer har visat att den borde kunna vara betydligt mer än 20 miljoner under 25 år. Förfogandet över bygdepengen ligger, enligt vår mening, inte hos exploatören, utan ska skötas av lokala representanter, precis som vattenregleringsmedlen. Eller har JP Vind en annan uppfattning?

Våren 2011 bad JP Vind att få komma och träffa Västjämtlands Väl (och även andra partier i Åre kommun), vilket också skedde. Vi var oerhört tydliga i vårt budskap, alliansens avtal ligger fast. Några månader senare kontaktades Västjämtlands Väl, via ordförande i miljö-, bygg- och räddningsnämnden, av JP Vinds vd och erbjöd 20 miljoner kronor till gång- och cykelvägar mot att vi ändrar åsikt i fallet Moskogen, det vill säga förordar tillståndsansökan från JP Vind. Vad JP Vind med detta försökt göra är att påverka den politiska beslutsgången.

Vi som förtroendevalda ska fatta beslut utifrån väl beredda ärenden, baserade på fakta och i kommuninvånarnas intresse, inte på något annat sätt. Varken nu eller i framtiden.

Peter Andersson
Jörgen Encke
Catrin Ogevall
Jan-Ove Lindholm
Maria Kjellström
Mikael Sundman
Västjämtlands Väl

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel