Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jubileumscitroën på resa genom Härjedalen

På torsdagskvällen fylldes parkeringen vid OK av ett gäng bilar av märket Citroën CX, på jubileumsresa genom Sverige.
Resan är en repris på den som gjordes för 40 år sedan, efter att bilen presenterats för den samlade världspressen i Gällivare.

Annons

– Den är fortfarande fantastisk att köra och det är en otroligt vacker design, säger Hovenier Winhov från Nederländerna, en av CX-entusiasterna som stannande till i Sveg i torsdags. Tillsammans med bilförare från sju olika länder kör han sträckan från Gällivare till Paris, för att fira 40års-jubileumet av bilmodellens presentation.

Citroën CX presenterades för den samlade världspressen i Gällivare den 26 augusti 1974 och betraktades som en sensation. Nya tekniska innovationer, körkomforten, den låga karossen och låg bränsleförbrukning gjorde att bilen var långt före sina konkurrenter i flera avseenden. Och frågar man Hovenier Winhov och körkollegan Thomas Born från Tyskland, är det fortfarande en bil i första klass.

– Det är den vackraste bilen på hela 2000-talet, säger Thomas.

Efter presentationen av bilen i Gällivare för 40 år sedan kördes de 28 bilarna som då visades upp hela vägen tillbaka till Paris på sex dagar. Dag tre passerade de Sveg, ungefär vid samma tid som årets entusiaster, för att fylla på bränsle och sträcka på benen.

Årets jubileumsresa arrangeras av ett holländskt citroënforum och 17 bilar deltar. Modellen slutade tillverkas 1991 och det kanske inte alltid är så lätt att få tag på reservdelar. Men det är inget problem.

– Vi har med oss tre lådor med reservdelar och många svenskar följer oss och ger stöd under resan, säger Hovenier Winhov.