Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jubileumskonsert med mästarpianist i fokus

Jubileumskonsert
med Maria Forsström alt, Lena Moén sopran och Matti Hirvonen piano
Hornsbergskyrkan

En kärleksakt. Mellan fingrar och piano och mellan piano och röst. Ackompanjatörens syssla är oftast otacksam. Han får slita i bakgrunden medan sångaren tar alla ovationer och bifall.

Så var det inte i går i Hornsbergskyrkan när mästarpainisten Matti Hirvonen ackompanjerade ”divorna” Lena Moén och Maria Forsström.

– Man kan gråta när man hör honom spela, viskade min bänkgranne.

sångerna med smekande distinkt ackompanjemang som förmedlade känsla och uttryck till sångerskorna.

Fjärilslätt lekande anslag växlade med staccaterande piruetter och tunga utbrott över tangenterna. Hela arsenalen använde Hirvonen när han ackompanjerade Moén i virtuosa arior ur Haydns ”Årstiderna” och Händels ”Julius Caesar”.

Den sistnämnda ett tekniskt kraftprov med hisnande skrattkoloratur. Moens röst förmedlade särskild skönhet i mellanregistret medan höjden var lite skärande.

Med temperament och intensitet tolkade hon ”Dido´s avsked˝ av Purcell.

Forsström överglänste Moén både i uttryck och vokal briljans. Trots altläge dominerade hon i ”Blomsterduetten” ur Butterfly och i Mendelsohns ”Herbstlied”.

konst skapade hon av Peterson-Bergers kärlekssånger ”Ibland myrten och jasmin” och ”Att sorg du mig gjort”.

Forsström har obehindrat föredrag, stor röst och förmedlar toner med hela kroppen. En altröst man inte hör sig mätt på.

Händels kända aria ”Ombra mai fu” smektes fram på pianot av Hirvonen. Forsströms röst svarade med berörande passion. Lika väl passade inte rösten i norrmannen H Gefors ”Å sjå gjennom” där man önskat mer kontraster och uttrycksskiftningar.

Hirvonens piano bländade desto mer.

kommer ursprungligen från Sorsele och är professor i Musikalisk instudering vid Kungl Musikhögskolan i Stockholm och professor i Vocal Repertoire vid Royal College of Music i London.

Forsström är konsertsångerska och bor i Göteborg där hon bland annat leder Göteborgs Gosskör.

Trion har lärt känna varandra vid Hirvonens mästarkurser på Musikhögskolan i Piteå. Göran Modén band samman sångerna med bilder ur kompositörernas liv.