Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jubileumstal med retroentré

President Ewert gjorde en retroentré för att knyta tillbaka till när Republiken grundades för 50 år sedan. Men även talet blev väl mycket retro och återbruk och levde inte upp till entrén

Efter några år med ganska svaga filmbaserade entréer gjorde man i år ett återbruk av hur det var när Yngve Gamlin grundade Republiken Jämtland på Storsjöyran för 50 år sedan. Ewert kom in på en brandbil och skyliften lyfte upp talarstolen ut mot publiken där en vitklädd Ewert slängde ut jämtländska flaggor. Det var riktigt snygg. Tillbakablicken ska man ha all heder av.

Och innan själva entrén fick vi se en film där världens stora städer och ledare hyllade republiken och presidenten. Endast en plats var helt öde, gissa var, ja, just det torget i Sundsvall. Men i stort kändes det som en film vi sett förut.

Inledningen på talet var lite uppdaterad där östersundarna numer fick vara med och vara ödmjuka, härjedalingarna var inte längre härliga utan humana och så vidare. Visst, de nya benämningarna gick väl bättre in i talets starkt humanistiska och antirasistiska budskap. Men redan där tappade man något som alla annars känner igen.

Ungdomarna smickrades. Men i dessa tider när skönhetsidealen trycker ner och ställer enorma krav på framför allt unga tjejer var det kanske inte det bästa att hylla länets ungdomar för att de är så "jäkla snygga".

Passusen om Fotbolls-VM var av det slag som nog såg bra ut på papperet men inte alls funkade live. Andra poänger tappades bort av Ewerts hosta och att han missade lite i talet. Och talet funkade någorlunda utan att ha några riktiga höjdpunkter.

Men självklart ska vi vara stolta över att vår låtsasrepublik med vår låtsaspresident har hållit i 50 år. Och självklart ska vi vara stolta över att talet är det mest besökta framträdandet på Yran år efter år efter år. Och lika stolta ska vi vara över att budskapet alltid är för människan, för fred och mot rasism och främlingsfientlighet.

• Stortorget

• 00.00

Betyg: 3/5

Mer från talet:

Se bildextra från årets presidenttal

Se introt till årets tal

Läs talet i sin helhet

Ledare: Därför är presidenttalet viktigt

Mer från Yran:

Presidenten chattade med ÖP:s läsare

Här hittar du allt från Storsjöyran 2014

Här hittar du alla recensioner från Storsjöyran 2014