Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jublet vill aldrig ta slut"

En nästintill fullsatt salong ger dubbla stående ovationer och jublet vill aldrig ta slut när den 16 personer starka ensemblen niger koreograferat nere på scenen. De har precis gett mig och säkert även den övriga publiken ett minne för livet.

Les Ballets Trockadero De Monte Carlo är ett mycket speciellt, prisbelönt och världskänt danskompani från New York. De har funnits sedan 1974 och vill ge ett lekfullt och underhållande perspektiv på klassisk balett. Vi får njuta av fyra scener ur baletthistorien där delar ur Svansjön är den mest välkända. Det är uteslutande män på scenen men det går inte många minuter innan detta faktum är som bortblåst i mitt huvud, det är bara kroppar som rör sig framför mig.

Det är rakt igenom rasande skickligt genomfört. Alla de obligatoriska momenten i baletten finns här, spektakulära lyft, tåspetsskor och tyllkjolar. Skillnaden mot en vanlig balett är dock att mycket görs med en stor portion humor. Dansarna uppvisar förutom ovan nämnda skicklighet även en otrolig komisk timing. Publiken vrider sig av skratt gång på gång när halsbrytande lyft går fel, när någon dansar åt fel håll eller gör en för tidig entré.

Jag hoppas att Östersunds teaterförening klappar sig själva på axeln kring denna bokning och kan bara önska att jag någon gång i framtiden får chansen att se detta kompani igen. Det är bland det bästa och maffigaste jag någonsin sett.

Martin Johansson