Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julbordsbråket i Undersåker utreds

Dålig organisation och styrning ledde till att en tjänsteman hämtade laxen som skulle serveras på Stamgärde skolas julbord.

– Vi har ju brustit. Helt klart har vi gjort fel, säger Anna-Karin Vernberg (M) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Exakt vad som egentligen hände på Stamgärde skola när en tjänsteman tog med sig laxen som skulle serveras till barnens julbord är inte utrett ännu. Ämnet tas upp på en verksamhetsberedning nästa vecka.

Men klart är att händelsen väckte starka känslor och det har kommit massor av mejl till kommunen.

Enligt Anna-Karin Vernberg uppfattning kan ingen enskild person få påföljd efter händelsen.

– Det finns ingen grund att ge en varning, slår hon fast.

Det var nämligen flera omständigheter som ledde till den aktuella händelsen, menar Anna-Karin Vernberg.

– Personalen saknar ledning och det är det som det här handlar om. Det är otydligt i köksorganisationen och skolköket har inte en egen budget.

Att ta ett kollektivt beslut om att inte servera julbord kan ha varit fel. Det var det som ledde till att kocken på Stamgärde valde en kreativ lösning: att servera billig mat några dagar för att kunna ge eleverna julbord.

Centerpartiets Eva Hellstrand har i en motion krävt ordning i kostorganisationen. Socialdemokraternas Peter Bergman, kan hålla med henne till viss del. Men problemen beror även på att man inte, trots ett flertal utredningar, rett ut hur köken ska se ut i Åre kommun.

– Man dividerar fortfarande om man ska ha mottagningskök eller inte.

Politikerna behöver dessutom fundera på vad maten får kosta.

– Kostnaden för maten har varit lika i flera år, den har inte höjts.