Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Juligt, kuligt och finurligt i Östersunds utställningslokaler

Julefrid på Drejeriet och näst sista utställningen på Galleri S. Julen letar sig in i utställningslokalerna ...

Det är alltid så kul när kooperativet Drejeriets egna medlemmar ställer ut tillsammans. Det är då man ser att de alla är så skickliga och fantasifulla hantverkare och konstnärer att de egentligen inte skulle behöva ta in andra utställare.

Julefrid är namnet på utställningen. Och närmast temat ligger nog Staffan Alm som skapat en rad väldigt sköna ljusstakar med körer, Jesu födelse och annat. Mycket vackra och stämningsfulla.

Men roligast är kanske att Annika Persson verkligen har släppt loss fantasin och här erbjuder både grisar för väggen, stora rävar med ljus samt rader av julharar.

Närmast rena konstverk ligger nog Åsa Maria Hedberg som i fusat glas skapat en rad objekt inspirerade av snö och skidspår. Vem kan motstå titlar som Vinterstudioanalys i glas eller Ett av livets osannolika gupp? Inte jag i alla fall.

Kerstin Staake har gjort en tilltalande installation med kaffemugg, pepparkakor, brinnande ljus och allt i stengods. Jag gillar även Linda Svedbergs tänkvärda och lagom ofärdiga bonad ”Lat jul”.

Ja, efter en stund inne i Drejeriets lilla galleri är det bara att inse att här finns kreativitet och fantasi så det räcker ända till påska.

Till exempel Björn Dahlströms alla mummagubbar som är en slags karaffer i saltglaserat stengods där varje karaff har ett eget ansiktsuttryck.

Juligt och kuligt blir omdömet. Utställningen pågår till dagen före julafton.

När man besökt Drejeriet är det nära till Svenssons Ramar. Deras skyltfönster är en klassiker i adventstid. Och tid präglar den märkliga klocka i form av en LP-skiva som tickar fram högtider i en rasande hastighet, ja, precis lika snabbt som det känns i verkligheten mellan midsommar och jul.

I övrigt blandade konstverk och ett vackert tåg. Riktigt fint, men, nja, inte lika unikt som när Aino Näslund gjort deras skyltningar …

På Galleri S är snart epoken med Astrid Fornander Lindgren över. Efter den utställning som hade vernissage i lördags återstår endast en enda utställning. Efter jul kommer Galleri S att visa konst av Peter Lucas Erixon. Men sedan flyttar Astrid och maken Torsten ner till Varberg.

Utställningen som hade vernissage i lördags består egentligen av en massa äldre konst. Det mesta, men inte allt, har jämtlandsanknytning. Galleri S är just nu mest som en konsthandel. Egentligen lite synd för hade det här varit den sista utställningen hade det inte riktigt varit värdigt alla bra utställningar som varit under åren.

Nu är det ju som tur är inte den sista utställningen för Astrid. Och Galleri S kommer ju att leva kvar under ledning av Rolf Anderzon, som ju bland mycket annat driver Hackås Maskin & Kultur.

Konsten på väggarna på Galleri S är givetvis mycket sevärd. Här finns flera riktigt, riktigt bra målningar av Primus Mortimer Pettersson som kommer från en samling i Umeå.

Två riktigt dramatiska målningar av Ragnar Johansson skildrar den obändiga fjällnaturen och minner om hans storhet och kärlek till Härjedalsfjällen.

I övrigt, då? Ja, väggarna är fullmatade. Ett par Maria Wrangel är väl kul, men inte någon av hennes intressantaste.

Nej det absolut roligaste är tre rätt nya målningar där Ulla-Britt Kristoffersson har fångat gatumotiv från Prästgatan i Östersund. Ja, och när jag var där kom en målning med ett vinterfiskemotiv av August Berg in – den bör hänga på väggen där nu. Riktigt kul nu när snön i alla fall har visat sig.

Utställningen på Galleri S pågår till Lucia.

Jag är fullständigt övertygad om att Bengt Erikssons dokumentärskildring i bokform; ”Jämtländska mord”, kommer att bli en populär julklapp i länet i år. Med all rätt. Det är en lika otäck som fascinerande läsning.

Men glöm inte bort att titta på Kåre Henrikssons omslag och små illustrationer inne i boken. Kåres bilder tillför en dimension till berättelserna.

Nästa helg väntar åter flera vernissager. Det blir de sista för 2011. Så det är redan dags att tänka på konstvåren 2012.

Ni som planerar att ordna utställningar i Jämtlands län under det första halvåret 2012 ber jag skicka in vad ni ska visa, var och under vilken tid till kultur@op.se.

I början av 2012 kommer en konstkrönika att ägnas åt vårens utställningar.

Christer B. Jarlås