Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julrekordet visar att film på bio ännu står sig bra

Nu går det snart att se film överallt: på tv, olika surfplattor, på datorn. Det behövs inte ens någon rulle med film, videokassett eller dvd – det räcker med en tillräckligt bra bredbandsuppkoppling för att kunna ta del av strömmande film.

Nu är naturligtvis detta med tillräckligt bra bredbandsuppkoppling i vissa fall ett inte oväsentligt problem, men för många är det i dag i praktiken möjligt att väldigt enkelt koppla upp sig och se relativt färska filmer. Det har bara under de senaste åren etablerats flera olika tjänster på den svenska marknaden för att fullt lagligt kunna se på film via Internet.

Med de allt större tv-apparater som tar plats i de svenska hemmen blir också upplevelsen annorlunda. Det handlar inte längre om att titta på en liten bildskärm, utan filmen kan ses i betydligt större format och med bättre kvalitet än vad som var vanligt för några år sedan.

Med denna utveckling är det lätt att tro att biosalongerna gapar tomma och publikskarorna krymper, men fortfarande är det många som föredrar att se film på bio. Inte minst under julhelgen var det många som sökte sig till biosalongen. Filmer som "Hundraåringen" och "Hobbit 2 – Smaugs ödemark" lockade biobesökare i stora skaror. Sveriges största biografkedja talade till och med om julrekord för antal besökare.

Det verkar alltså som om biografbesöken står sig relativt väl i konkurrensen med hemmabion. Inte så att ett besök på biografen spelar samma stora roll i nöjeslivet som för 50 år sedan. I början av 1960-talet gjorde svenskarna nästan 40 miljoner biobesök på en betydligt mindre befolkning. Under 2012 var antalet besök något över 18 miljoner, för 2013 blir det antagligen någon miljon färre besök totalt för året.

Den stora nedgången kom under 1960-talet och början av 1970-talet. De senaste 30 åren har antalet biobesök i Svenska filminstitutets statistik legat mellan 14 och 19 miljoner besökare per år. Biografen står sig fortfarande bra som underhållningsform.

Till en del har biografbranschen mött förändringarna och utmaningarna genom teknisk utveckling. I dag är det en stor del av filmerna som också finns i en 3D-version, en upplevelse som fortfarande är mer ovanlig att kunna ta del av i hemmen. Möjligen går det också att se en viss trend med filmer som är storslagna och som verkligen behöver ett mycket stort format för att komma till sin rätt.

Sanningen är väl att även om våra skärmar i hemmen blivit större, så är det inte i första hand biograffilmen som de nya alternativen konkurrerar med. Den som för 20 år sedan besökte en svensk småstad hade inget problem att hitta en eller flera butiker som levde på att hyra ut videofilmer och sälja tillbehör som godis, läsk och chips. I dag är verkligheten en annan. Videobutiken är utrotningshotad och även försäljningen av filmer på skiva pressad. Den del av filmtittandet som är allra mest hotad är det som i dag är det vanligaste. Men den del av filmmarknaden som är mest hotad av det nya sättet att se film är nog den som i dag är det mest populära. Våra flesta filmupplevelser får vi framför i tv-soffan när vi ser en film som sänds i en vanlig tv-kanal eller en särskild filmkanal. Där kan det nog komma att ske stora förändringar under de närmaste åren. Men till biografen kommer vi nog att strömma i ungefär samma utsträckning som i dag i ytterligare något decennium.