Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julstök i pepparkakeland

Pepparkakor är en av våra äldsta och mest älskade kakor.
Varje jul plockar många svenskar fram kakmått och kavel för att föra den gamla traditionen vidare.
Men att kakorna skulle vara svenska från början stämmer inte riktigt. Liknande kakor finns i många länder, främst i Tyskland.

Annons

När julen närmar sig är pepparkakan lika självklar som granen i många hem.

Men pepparkakan är inte svensk. Inte heller innehåller den peppar. Och hur många kakor du än äter kan du inte räkna med att bli snällare.

Vi är inte heller ensamma om att baka dem – holländarna, fransmännen och engelsmännen har sina motsvarigheter och Tyskland är pepparkakslandet nummer ett.

De första pepparkakorna sågs inte alls som bakverk utan som medicin. Under medeltiden bakade munkar runtom i centrala och norra Europa de små kakorna som innehöll peppar eftersom det sades ha en lugnande effekt på hysteriskt lagda personer.

Kakorna blev mycket populära och spreds över Europa, men givetvis oftast till de som hade pengar. För kryddor var dyrt.

I Sverige bakades under samma tid "messmörskakor", som är något av en svensk släkting. Messmörskakan innehöll, förutom messmör, socker, ägg, vetemjöl, kanel och kardemumma. Ur dessa kakor utvecklades en tjockare kaka som inte innehöll någon peppar men väl kanel, nejlika, ingefära och kardemumma. Kryddkaka skulle vara ett mer beskrivande namn. Med industrialiseringen tog bakandet fart och blev en svensk industri och exportvara som lever än.

På 40-talet kom den stora hembakningsboomen då varje familj förväntades kavla pepparkaksdeg till jul.

Och nu är bakandet av pepparkakor något som många ägnar sig åt, vare sig man väljer köpt deg eller egen.