Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julstressen drabbar trafiken

Svenskarna är överoptimistiska i jultrafiken. Sju av tio kör för fort till följd av att de missbedömt restiden. Lika många är oroliga för att deras anhöriga ska råka ut för en olycka, visar en ny undersökning.(TT)

Alla vet hur det är. Bilen ska packas med människor, väskor och julklappar och givetvis glöms något viktigt bort som försenar avfärden ytterligare. Alla ska vara framme på resmålet när Feldreich och Disney önskar god jul och då gäller det att stå på. Alla vet säkert också att dagarna kring jul och nyår är de mest olycksdrabbade, men på något sätt trängs det undan när det handlar om att rädda julfriden.

Bolaget Dina försäkringar har intervjuat över 2 000 personer och kommit fram till att 65 procent kör för fort på grund av att de missbedömt tidsåtgången. Undersökningen visar också att 72 procent är oroliga för att närstående ska råka ut för en olycka i jultrafiken. Bolaget har tagit fram hjälpmedlet Dina Restider (restider.dina.se) som väger in trafikhistorik, vägbyggen och väder och ger en uppskattad minsta restid till målet.

– I jultrafiken råder helt andra förutsättningar än vad många annars är vana vid och då är det extra viktigt att vara väl förberedd innan bilfärden, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket.