Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jurister varnar för brister i försäkringar

Konsumentverket är kritiskt till marknadsföringen av dolda fel-försäkringar. Många undantag gör att husägare inte är så skyddade som de tror att de är.

– Det finns brister, säger Camilla Tellås, jurist på Konsumentverket.

Konsumentverket har genomfört en granskning av hur dolda fel-försäkringar marknadsförs och verket har kommit fram till att det finns en del problem i form av olika undantag som gör att försäkringen inte gäller. Problem med rör, skorstenar, avlopp och olika typer av installationer är exempel på sådant som inte täcks i försäkringen.

Att undantagen är många framgår inte alltid i försäkringsbolagens marknadsföring av försäkringarna. Därför har Konsumentverket kontaktat flera försäkringsbolag för att uppmärksamma dem om att det rör sig om vilseledande marknadsföring.

– Det finns brister. De måste bli tydligare i sin reklam om vilka undantag som finns, säger Camilla Tellås.

Peter Stark, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå, säger att det är vanligt att husägare hör av sig och är besvikna för att försäkringen inte gäller.

– Jag har ingen statistisk men det är relativt vanligt. Generellt är jag tveksam till den här typen av försäkringar eftersom det finns så många undantag, säger han och fortsätter:

– I förköpsinformationen ska det stå vilka undantag som finns så att konsumenten vet vad som gäller.

Peter Stark säger att försäkringen i nuläget bidrar till att personer känner sig mer skyddade än vad de faktiskt är och att det är ett problem.

Han tycker också att det är problematiskt att mäklare i vissa fall använder dolda fel-försäkringen som ett säljargument när den egentligen gynnar säljaren, inte köparen.

Om det finns en dolda fel-försäkring och det blir en tvist så företräder försäkringsbolaget säljaren. Försäkringen ska i första hand ses som ett rättskydd för säljaren, säger han.

Läs mer om dolda fel på konsumentverkets hemsida.

Om du läser i mobilen: http://www.konsumentverket.se/Vagledning--kontakt/Vanliga-fragor-och-svar/Sok-bland-fragor-och-svar/Sok-bland-fragor-och-svar/Dolda-fel-i-hus/