Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JUST NU: Elva personer döda på äldreboenden med misstänkt coronasmitta

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Sammanlagt elva personer på två äldreboenden i Östersunds kommun har avlidit på kort tid. På båda boenden finns sedan tidigare en konstaterat smitta av coronaviruset, meddelar Östersunds kommun på fredagseftermiddagen.

I fem konstaterade dödsfall har de avlidna visat sig vara positiva för covid-19. I de övriga fallen saknas fortfarande resultat av proverna som kan visa hur många som burit på smittan. Smittan ska finnas bland både vårdtagare och personal.

"Vi har nu fem konstaterade dödsfall där de avlidna har visat sig vara positiva för Covid-19. Det är som alltid oerhört ledsamt och tråkigt när någon går bort och mina tankar går till de anhöriga. Jag är övertygad om att personalen har gjort sitt yttersta för att ge en så god omvårdnad som möjligt och gott bemötande i livets slut för de som drabbats", säger Robert Brandt, förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen i ett pressmeddelande.

På det boende där kommunens första fall av coronaviruset upptäcktes har sammanlagt tre medborgare visat sig vara smittade. Två har avlidit och en har tillfrisknat. På det andra boendet har särskilt en avdelning blivit drabbad. Där har totalt 9 personer avlidit, varav 8 har visat symptom på covid-19.

Så här skriver kommunen om hur statusen på provtagning skiljer sig åt bland de testade:

• Tre av de nio avlidna har konstaterats smittade av Covid-19.

• Fem av nio fall väntar på svar på provanalys.

• I ett fall har provtagning inte kunnat genomföras.

I onsdags rapporterade ÖP om det första dödsfallet på Östersunds sjukhus till sviterna av covid-19, samt ytterligare två dödsfall av misstänkt coronasmitta på äldreboenden i Östersund.

Vårdchefen Robert Brandt sa då att man arbetar för att få fram en händelseanalys över hur smittan kommit till boendena och hur den kan fortsätta spridas.