Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Just nu: Flyktingarna lämnar bussen

Efter ett möte med Migrationsverket på fredagsförmiddagen bestämde sig bussockupanterna i Grytan att lämna bussen.

ÖP kommer till Grytan på fredagsförmiddagen, innan överenskommelsen är gjord.

Inne i den avstängda bussen berättar bussockupanternas talesperson Moaweyh Ramly om bakgrunden till aktionen.

Drygt 50 människor kom med bussen, och av dem är det drygt 30 som protesterat genom att stanna i bussen.

– Vi var 34, men nu är vi 33 eftersom en kvinna fick åka till sjukhus eftersom hon mådde dåligt, säger Moaweyh Ramly.

Vilka länder kommer ni ifrån, ni i bussen?

– Nästan alla är från Syrien. Två är från Marocko, en från Algeriet och en från Irak.

Varför stannar ni på bussen?

– Därför att de ljög för oss innan resan. De berättade inte för oss vart vi skulle och de sa att resan bara skulle ta 40 minuter.

– Vi kommer från kriget, vi är rädda för allt. Vi behöver en doktor. Jag känner att jag behöver en doktor, för mitt hjärta, för mitt psyke.

Han säger att de vill bli transporterade tillbaka till Skåne. Att allt ska göras om från början.

– Ta oss tillbaka och ge oss en annan transfer, och berätta för oss innan vart vi ska. Då kan vi ta ställning till det. Om vi inte gillar det kan vi hyra eget boende, för vissa av oss kan göra det. Migrationsverket har ljugit för oss. De flesta av oss litar inte på dem längre.

Även om ni fick fel information från början, varför ändå inte pröva att bo här nu?

– Eftersom allt kom som en överraskning. De har ljugit för mig, ta mig tillbaka. Vad skulle du göra om du var i min situation? Här sover åtta personer tillsammans i rummen. Någon lyssnar på musik, någon pratar i telefon... Det är inte normalt, det är svårt.

Har du pratat med folk som bor på Grytan om hur det är?

– Jag har pratat med två personer. De sa ”don't live here”, det är tufft här.

Hur då, tufft?

– Jag vet inte. Men de sa att de har försökt, och att det är bättre att bo någon annanstans.

Det här är ett boende där man bor tillfälligt, om man får asyl kan man flytta till annat boende.

– Det här är ett ställe där jag tror man sätter folk för att glömma bort dem. Tre månader ska vara max, säger de, men när någon ljuger en gång är det svårt att tro på dem igen.

Hur mår folk här på bussen?

– De är ledsna. Därför att ingen har frågat oss om vad vi vill. Vi vill ha transport till ett ställe som är bättre än här.

Och vad är bättre?

– Att det ligger närmare en stad och där det är lättare för oss att få kontakt med svenskar. För då lär vi oss mer om Sverige och svenskar.

En annan man, Mohammed Ghanem, har kommit på andra tankar. Han var med på bussockupationen först och sov på bussen under nyårsnatten. Men på nyårsdagen bestämde han sig för att flytta in på Grytan.

– De från Migrationsverket har varit bra, och polisen har varit väldigt bra. Vi har fått information om att vi ska bo här i 1-3 månader och att de sedan ska försöka ordna annat boende för oss. Men nu är situationen såhär och då får det vara så, säger Mohammed Ghanem.

Han är ändå besviken på informationen de fick från början.

– Det blev 16 timmars resa i stället för 40 minuter. Varför ljög de? Om de hade sagt sanningen från början – inga problem. Säg sanningen.

Vad ska ni göra nu?

– Vänta på om Migrationsverket kan ordna något bättre. Om inte, då får vi vänta.

Så om det inte finns något annat då kan du tänka dig att bo här?

– Vi har krig i vårt land. Jag kommer från Damaskus. Vad ska vi göra? Kan du berätta det för mig? Jag måste respektera situationen i Sverige. Om de hade något annat bättre ställe så skulle de säkert ordna det. Migrationsverket har varit snälla, polisen också och privatpersoner. De har gett oss kaffe. Jag måste säga tack till regeringen och till folket i Sverige, säger han.

Representanter för flyktingarna satt sedan på fredagen vid 10-tiden i möte i Grytan med Migrationsverket i över en timme.

Där fanns några representanter från de strejkande flyktingarna i bussen, några personer från Migrationsverket och några poliser.

Mötet varade i över en timme, och det resulterade i att flyktingarna lämnade bussen och beslutade sig för att stanna på Grytans flyktingförläggning.

Bussen körde därefter från platsen.

Efter mötet pratar ÖP med flyktingarnas talesperson Moaweyh Ramly.

– Allt är okej nu. De har bett om ursäkt för att det gjordes ett misstag i Malmö. De har sagt att de ska flytta oss till annat boende efter 1-3 månader. De ska ge oss ett kontrakt på det, säger han.

Migrationsverket kommenterar mötet till TT:

– Vi har lyssnat på den kritik som de har framfört, men också varit tydliga med att de har fått information om vart de skulle åka. Vi uppfattar det som att man har valt att avbryta protesten när man har blivit lyssnad på, säger Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör på verket.

Öhvall Lindberg kan i nuläget inte bekräfta villkoren för överenskommelsen mellan Migrationsverket och de protesterande, enligt Expressen.

Martin Hanberg/TT

Läs mer (urval):

Ledare: När tacksamheten fuckar ur

Flyktingarna– Därför slutar vi protestera

Flyktingarna håller ut i protesterna

Ledare: Logga ut: Medmänskligheten finns inte på Facebook

Flyktingar känner sig lurade till Grytan

Migrationsverket säger att de var tydliga med att det är det här som gäller

Oroligheterna ökar på Grytan

Ännu en spelning på Grytan i kväll

Deras insamling värmer flyktingarna i Grytan

– Vi känner att det finns hopp i livet