Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JUST NU: Nya grepp för att stoppa smittan – lokala coronaregler

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

På tisdagen höll Folkhälsomyndigheten pressträff om utvecklingen av coronaviruset i Sverige.

Följ senaste nytt kring corona-viruset – se sändningen från Expressen TV här:

Enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten har Sverige för närvarande en negativ utveckling, men inte lika stor som andra länder i Europa och i många andra delar av världen.

– Vi börjar titta på den globala situationen, tyvärr så fortsätter den åt fel håll i många länder. Att uppmärksamma är att Island har ett större utbrott nu, och har fått många fall jämfört med befolkningen. Den här sjukdomen är inte färdig någonstans i världen, jag tror ingen kan känna sig säker.

– Vi är uppe i drygt en miljon fall per vecka i världen, det är säkert fler. Över en miljon som avlidit, även det är säkert en underskattning, säger Anders Tegnell.

I syfte att få ner smittspridningen har Folkhälsomyndigheten nu beslutat att införa tillfälliga skärpningar av de allmänna råden när det sker lokala utbrott.

– Vi kommer till exempel kunna besluta om att man ska avstå från att åka kollektivtrafik, från att besöka särskilda boenden, avstå från att besöka köpcentrum om det inte är nödvändigt, att över huvud taget vara i inomhusmiljö där många samlas. Det kan vara att avstå från restaurangbesök och fysisk kontakt med de man inte bor med, säger Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten.

– Det är tillfälliga åtgärder som kan gälla i två veckor till exempel, och som kan förlängas.

De allmänna råden, som ska kunna gälla under en begränsad tid inom ett geografiskt avgränsat område, träder i kraft 19 oktober.