Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

K-märkningen av Thomée hindrar inte försäljning

Ångaren Thomée är k-märkt och tillhör därmed det flytande kulturarvet i landet. Det hindrar inte att kommunen säljer fartyget.

– K-märkningen kan följa med en ny ägare, säger Claes Wollentz.

Han är intendent vid Sjöhistoriska muséet i Stockholm som ansvarar för k-märkningen av båtar.

Det är kulturhistoriskt värdefulla fartyg som får sin märkning efter att fartygsägaren ansökt om detta och fått ett godkännade av Sjöhistoriska.

K-märkningen av fartyg har funnits sedan 2001. Till skillnad mot exempelvis statlig byggnadsminnesförklaring innebär k-märkningen inte några juridiskt bindande krav, förklarar Claes Wollentz.

– Det bygger på ett frivilligt åtagande från fartygsägaren och det ser vi som en poäng. Det visar att ägaren har en vilja att jobba med sitt fartyg.

Att Östersunds kommun vill sälja ångaren Thomée behöver alltså inte betyda något för k-märkningen.

Förutsatt att den nye ägaren sköter ångaren så att det historiska värdet inte minskar.

Samtidigt finns inga sanktioner för en ägare som förstör sitt k-märkta fartyg.

– Men det är sällan det sker.

Det finns k-märkta 126 fartyg, vara flera finns i Jämtland. Förutom Thomée är de Alma af Stafre, i Stavre, Tärnan af Karlstad i Strömsund och S/S Östersund i Arvesund.

Thomée klassas som kulturhistoriskt värdefull, liksom allra flesta k-märkta fartyg. Ytterligare två klassningar finns, mycket värdefull och synnerligen värdefull.

– Vanliga landkrabbor tänker mest på kusten, men det finns ett jätteviktigt kulturarv i inlandet. Fartyg som Thomée var mycket viktiga för lokala transporter och var en del av industrialiseringen.