Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kafé för handfast kontakt

Det finns många sätt att träffa nya människor. Ett är att gå på ”handarbetskafé” på måndagsförmiddagarna i Östersund.

– Det är jättebra här och det är så trevliga människor, säger Anita Hägglund från Odenslund i Östersund.

– Det är en glädje i att framställa något eget, säger Pia Gillberg från Frösön.

Hon är handledare anlitad av studieförbundet ”Bilda”. Hon fanns med även när handarbetskaféet var ”skapande verkstad för daglediga” i Röda Korsets regi.

Sedan nyår håller hon, och de som kommer för att handarbeta, till hos Frälsningsarmén på Rådhusgatan.

– Vi har en tanke med kåren att kunna vara en social knutpunkt där människor träffas och trivs, säger Kjell-Gunnar Bergman från Lillsjön.

Han är kårledare för Frälsningsarmén i Östersund. Det motsvarar pastor inom andra samfund.

Det enda som deltagarna betalar för är fikat, till självkostnadspris. Det är ingen kursavgift, det krävs ingen föranmälan, och man tar med sig det man vill arbeta med.

– Man kommer när det passar och man går när man vill, mellan 10 och 12 på måndagarna, säger Pia Gillberg.

Anette Eriksson-Budh från Östersund tycker att det är utmärkta tillfällen att ta med sig och avsluta halvfärdiga handarbeten som blivit liggande.

Men hon framhåller också att man kan ta med sig till exempel vattenfärger och papper, något att tälja, eller ett korsord om man inte vill sy, sticka, brodera eller virka.

– Småbarnsmammor skulle kunna komma hit och lära sig att sticka sockar, eller att bara umgås med varandra.

Anette Eriksson-Budh lärde sig att sticka sockor först för ett par år sedan. Hon beskriver det som en omtumlande aha-upplevelse som gjort att hon nu ofta handarbetar i stället för att läsa en bok.

Handarbetskaféet håller på fram till och med 22 maj, med en tågresa till Trondheim 23 maj som vårterminsavslutning. Men efter sommaren öppnar det på måndagarna igen.