Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kaffe, inredningsprylar och olivolja när Monica öppnar nytt i Föllinge

Det började med ett enkelt fik några dagar i somras. Nu satsar Monica Lindberg fullt ut och öppnar café i centrala Föllinge.
– Jag tror att Föllinge har saknat ett café, säger hon.

Det röda lilla trähuset i anslutning till Handelsbanken i Föllinge har åter fått liv. Här slog Monica Lindberg upp portarna till sitt "Café och Butik M" på fettisdagen i början av februari. Lite mer än en vecka senare är det näst intill fullsatt vid fikaborden mitt på dagen. Intresset för byns nyöppnade café har varit stort.

– Fast det har varit lite lugnare i dag. I lördags fick folk stå och vänta på en sittplats, säger Monica.

Hon berättar att hon är pedagog i grunden men har arbetat på Handelsbanken de senaste sex åren. Under semestern i somras fick hon för sig att driva sommarcafé två dagar i veckan i Raftälven.

– I en dansloge och rätt ut på åker bara. Det gick ruskigt bra. Efter det kände jag att nu följer jag magkänslan och öppnar ett café, förklarar Monica.

Nu står hon bakom disken i sitt nyöppnade café, vägg i vägg med sin gamla arbetsplats.

– Jag tror att Föllinge har saknat ett café, säger hon.

För ett par decennier sedan fanns både café och bageri i fastigheten. Sedan dess har lokalerna stått tomma. Nu är det nya tapeter på väggarna, möblerat och mysigt. På menyn finns både hembakt och inköpt: panini, frallor, kladdkaka och wienerbröd. Populärast hittills är den hembakade morotskakan.

– Rejäla dubbla bitar. Folk gillar det, konstaterar Monica.

Förutom fika finns inredningsprylar till försäljning och kanske något otippat – direktimporterad, högklassig olivolja från Kroatien.

– Mina föräldrar kom hit från Kroatien på 60-talet så jag har hela min släkt där nere, förklarar Monica.

Första importen av olivoljan är redan slutsåld. Nu står en ny laddning oljor i hyllan.

– De är otroligt goda, milda och lena i smaken. Jag tror att jag är den enda importören i Sverige, säger Monica.

Vissa av oljorna är smaksatta; basilika, chili, mynta.

– Ta en brödbit. Doppa och smaka, missa inte oljan med mynta den är fantastisk, uppmanar Monica.

Nu hoppas hon att caféet och butiken ska bära sig och utvecklas. Hon har redan fått förfrågningar från olika föreningar som vill ha möten i lokalen.

– Vi får se vart allt leder. Jag är öppen för att utveckla verksamheten. Jag hoppas på att skapa en levande mötesplats, säger Monica.

Läs också:

Tomtarna bor öster om Föllinge

Britt-Inger vill skapa mötesplats i Änge