Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kaffekasken – en oöverträffad hälsodryck

Det är bra med en god ekonomi men ännu bättre med en god hälsa. För att behålla denna bör man enligt vetenskapliga råd äta rätt kost, motionera och trivas med tillvaron.

Vad ska man nu egentligen äta och dricka för att undvika sjukdomar?

Själv har jag haft den gammaldags uppfattningen att god mat i regel är skadlig medan, mindre smaklig föda är hälsosam. Med jämna mellanrum ser vi olika forskningsresultat i massmedia som inte alltid överensstämmer med sunt förnuft eller Livsmedelsverkets anvisningar.

Den mest sensationella åsiktsförändringen bland forskarna är synen på kaffedrickandet.

Tidigare ansågs kaffet vara mycket skadligt för hälsan. Nu konstaterar forskare riktigheten i ett gammalt talesätt: kaffetåren den bästa är bland jordiska drycker. Kaffet lär nämligen förebygga nästan alla cancersjukdomar och även förhindra uppkomsten av demenssjukdomar.

Forskarna gör gällande, om än motvilligt för att förhindra alkoholmissbruk, att alkohol i mindre mängd, ett glas vin och en liten sup då och då, är hälsosamt för hjärtat och blodkärlen. Om man nu ska tro på forskningsresultaten måste man dra den logiska och märkliga slutsatsen, att den svenska kaffekasken är en oöverträffad hälsodryck. Man kan undra om det alltid går att sätta ett likhetstecken mellan vetenskap och sunt förnuft.

Vilken åsikt man än har måste man erkänna att vetenskapen medverkat till en mycket bättre hälsa i vårt land, där medellivslängden ökat avsevärt både för män och kvinnor. Forskarna gör gällande att barn som föds i dag har goda möjligheter att bli hundra år gamla, om detta nu skulle vara något eftersträvansvärt mål.

Till sist kan framhållas att medellivslängden för stenåldersmänniskorna var cirka 22 år. Tiderna har verkligen förändrats.

Stig Johansson, pensionär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel