Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kafferast – när Eva åker på viktigt uppdrag till Honduras

Kafferostaren Eva Gefvert Nordell har utsetts till jurymedlem i tävlingen Cup of Excellence i Honduras. Det är en världsledande tävling som bidrar till att fattiga kaffefarmare kan få bra betalt för sina kvalitetsbönor.

Annons

Eva Gefvert Nordell är rostmästare och ägare till Åre Kafferosteri i Helgesjövall-en, några kilometer väster om Undersåkers kyrka. Hon köper kaffebönor och rostar dem sedan i ett rosteri som hon installerat i källaren.

på besök vill hon bjuda på en kopp. Hon väljer ut sin favoritsort, Hama från Etiopien, som hon först maler och sedan brygger i en enkel pressbryggare.

– Det här är inte kaffe. Det är juice, slår hon fast när hon räcker mig den vita koppen.

Och mycket riktigt, doften är överraskande fruktig. Det smakar hallon och dessutom känner jag ett sting av grapefrukt som får smaklökarna och själen att piggna till.

Eva berättar att hon bara köper in och rostar specialkaffe – som är det bästa som går att få på marknaden. Endast ett par procent av alla kaffekonsumenter i Sverige dricker specialkaffe mot för 25 procent i USA.

att inte välja fina kaffesorter vill Eva gärna ändra på. Hon tycker att svenskarna ska sluta dricka vårt trista kaffe som vi slentrianmässigt dricker. Hon vill i stället att fler lär sig att uppskatta olika kaffesorter och deras särdrag.

När hon pratar om rostning, smaker och utprovningar låter hon som en sommelier som beskriver goda viner. Man förstår snabbt att Evas är passionerat förtjust i alla hemligheter denna gråvita böna har. Hon börjar berätta om hur kaffebönor växer i höga områden vid ekvatorn, hur de skördas för hand, hur de noga sorteras och sedan torkas. Det blir bäst när de får torka naturligt, ute i solen, säger hon.

Hon berättar att många fattiga kaffefarmare odlar utsökta bönor som inte alls tas till vara som de borde utan blandas med sämre bönor.

Kaffebönderna i Afrika och Sydamerika säljer sina bönor på råvarubörsen. Det innebär oftast låga priser även om de kanske odlar de finaste bönorna i värld-en. Det är därför utsökta kaffebönor hamnar i vanliga vakuumförpackade kaffepaket.

För att kaffeodlarna ska kunna utveckla sina odlingar och få skäligt betalt arrangeras varje år tävlingen Cup of Excellence, där den mest ädla bönan vinner. Priset som utdelas är ett ärofull och aktningsvärt pris för en kaffeodlare. Bakom tävlingen står en organisation som ska identifiera kvalitetsodlingar och kaffesorter.

i Sydamerika och en internationell jury röstar fram den bästa bönan. Juryn smakar sig fram och testar om och om igen vilken böna som är godast. Efter tävlingen säljs kaffet på en internetauktion vilket innebär att odlarna kan få upp priset.

till hundra gånger mer betalt, det är enorma summor för dem.

Odlaren kan utveckla sin verksamhet, fortsätta att odla sina bönor och slipper sälja sina bönor till lägsta pris, menar Eva.

Att vara med i juryn i den här tävlingen är en stor ära för Eva Gevfert Nordell som gärna värnar om de små odlarna i de här fattiga länderna. Bakom tävlingen står en organisation som inte är vinstdrivande.

– För bönderna är det här årets event.