Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kajsa-Tuva är tillbaka med större svärta

Utanför Lars Bolin Gallery står sedan några dagar en sprillans ny liten bil, handmålad i starka färger på ett manér som enkelt känns igen om man följt den lokala konsten ett tag.

Annons

För säkerhets skull är den signerad "Kajsa-Tuva" och bakom idén står galleristen, som peppat konstnären själv, hittills med efternamnet Henriksson, men snart kanske bara med förnamnet kvar:

– Jag har funderat på att rent faktiskt byta namn, vi får se vart det landar. Men jag signerar numera tavlorna med enbart Kajsa-Tuva, berättar hon.

Bilen kommer till veckan att användas i ett reklamjippo tillsammans med ÖFK, då konstnären själv kommer att köra in på Jämtkraft Arena och överlämna matchbollen.

– Kulturen och näringslivet måste kunna samarbeta mer, det här kan vara ett sätt, säger Lars Bolin, medan Kajsa-Tuva lyssnar med till synes förskräckt min.

Så sent som i våras drogs hon in i en debatt kring de många små Storsjöodjuren Birger som numera befolkar centrala Östersund. Ett kul inslag enligt somliga, medan andra tycker de förfular stadsmiljön. Det kanske roligaste är signerat Kajsa-Tuva.

I somras höjde också en och annan på ögonbrynen när hon i sociala medier lät meddela att hon skulle sluta som konstnär:

– Äsch, det var ett infall. Man tvivlar ju på sig själv ibland. Men – nej, jag ska inte sluta. Däremot har jag haft ett jobbigt år och då funderar man på framtiden.

Flera familjerelaterade händelser har ställt mycket på huvudet i hennes privata liv, inklusive att hennes pappa hastigt avled:

– Döden har gjort sig påmind på flera sätt och för mig är detta en påfallande svart utställning. Jag vet att den kan tyckas färgsprakande och glad, och färgerna har jag med mig som förut.

– Men varje verk har en privat historia och här finns mycket svärta.

En nyhet är ett antal korta texter intill varje bild, som ger en sorts mervärde, som illustrationer exempelvis till hur en tolvåring kunde uppleva pappans stora kärlek till jazzen.

Och här finns gott om starka känslor:

"Draksprutarhumör / över hela mig / ett lavafall som jag / sparkar framgör mig / dricker kaffet direkt ur / pipjäveln den morgonen"

En rak linje går också till hennes utsmyckning av Jazzköket i Östersund, där för övrigt hennes pappas bok- och jazzsamling ingår som del i möblemanget.

Nytt på utställningen är glasinramade bilder i två plan, liksom en del teckningar och en stor målning som bryter av mot hennes tidigare formspråk – en stor vit kvadrat med ett komprimerat färgband på mitten, som en samplad tygfläta:

– Den har jag hållit på med länge, duken är övermålad flera gånger och ommålad. Men till slut hittade jag vad jag ville.